Ploieşti: Mihai Cociu ne face să vedem lumea cu alţi ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2004 este medic primar oftalmolog, lucrează la secţia de oftalmologie a Spitalului Witing din Capitală şi are două clinici private în Ploieşti şi Giurgiu.

De câteva luni, doctorul Mihai Cociu, împreună cu un asociat şi-a deschis una dintre cele mai moderne clinici de oftalmologie în Ploieşti. „Chiar dacă fac naveta Bucureşti-Ploieşti de două ori pe săptămână, nu mi se pare greu pentru că am vrut să le ofer ploieştenilor servicii de calitate pe acest segment medical”.

Stagiu în Italia

Anul trecut, Mihai Cociu a urmat un program de stagiu la Forli, cea mai mare clinică de transplant de cornee din Italia. „L-am avut ca îndrumător pe cunoscutul profesor Massimo Busin care realizează peste 350 de transplanturi de cornee pe an. Personal, am avut 14 intervenţii chirurgicale la respectiva clinică. Procedura constă în înlocuirea părţii bolnave a corneei cu aceeaşi porţiune de cornee sănătoasă prelevată de la un subiect decedat. Prelevarea are loc în primele 24 de ore de la deces”. 

Mihai Cociu doreşte să se autorizeze pentru a putea deveni utilizator de cornee şi în România, deoarece momentan poate efectua astfel de operaţii doar în Italia şi Franţa. “La noi încă nu există un sistem bine pus la punct. În primul rând, nu avem o bancă de cornee şi nici destui utilizatori de cornee, adică medici certificaţi care să lucreze în acest domeniu. Noi trimitem pacienţi din România pentru a fi operaţi în Italia, însă toate costurile sunt suportate de aceştia. Iar o operaţie de cornee porneşte de la 5.000 de euro”.

A ales România

Doctorul Mihai Cociu a profesat timp de două luni şi la o clinică de oftalmologie din Franţa, însă a ales să se întoarcă în ţară. “Puteam să rămân acolo aşa cum au făcut şi alţi doctori, însă eu cred că îmi este mai bine aici. Cel puţin aşa vreau să cred”. Mihai Cociu a lucrat timp de şase ani la Spitalul Judeţean din Giurgiu, iar din 2006 este medic la Spitalul Witing din Bucureşti. Doctorul a fost şi trainer pentru transplant corneean lamelar la mai multe cursuri susţinute în Italia, Portugalia, Bucureşti şi Iaşi.  La clinica medicului din Ploieşti se prezintă pacienţi cu diferite boli oculare cum ar fi glaucom, cataractă, tulburări de refracţie, strabism, miopie.

“La clinică avem singurul tomograf în coerenţă optică din Ploieşti. Acesta
depistează modificările produse de glaucom mult înaintea câmpului vizual, permiţând astfel un tratament mult mai precoce al acestei boli care ignorată duce la orbire.”. Doctorul Mihai Cociu este de părere că adulţii de peste 40 de ani ar trebui să îşi facă anual un control oftalmologic, iar copiii înaintea de începerea şcolii.

ÎNTREBǍRI ŞI RǍSPUNSURI

Persoanele care petrec mai mult timp în faţa calculatorului ar trebui să poarte ochelari?

În prezent, toate monitoarele sunt suficient de bine protejate astfel încât să nu fie nevoie să mai purtăm ochelari. Este recomandat, în schimb, să facem o pauză de 10 minute la un interval de o oră.

De ce v-aţi ales această meserie?

M-am gândit că pot practica această meserie în sistem liberal, că îmi pot valorifica potenţialul şi că pot avea avea un venit sigur.

CE-I PLACE

„Îmi place să merg în excursii cu familia, în special în străinătate. Cel mai mult mi-a plăcut în Italia. Deşi au destul de multe în comun cu noi, îmi place că oamenii de acolo sunt specializaţi pe un anumit domeniu şi sunt foarte buni în meseria lor”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place aglomeraţia. Nu-mi place să pierd timpul inutil şi aici mă refer la timpul pierdut la ghişee sau în trafic. Nu-mi place să mă implic în treburile casnice”.

PROFIL

Născut
28 iunie 1967, Bucureşti

Studii
Facultatea de Medicină -Universitatea „Carol Davila”

Profesie
medic primar oftalmolog

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite