Ploieşti: Carnea de miel, mai scumpă decât anul trecut cu 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ieftini sunt mieii vii care poti fi cumpăraţi direct de la ciobani cu preţuri cuprinse între 9 şi 10 lei kilogramul.

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Paşte, pe piaţa ploieşteană a apărut carnea de miel. Pentru că anul acesta, sărbătoarea pascală a picat mai devreme, mulţi crescători se plâng că au rămas cu mieii mici şi că sunt obligaţi să îi vândă mai scump decât anul trecut. Sorin Florea este din Valea Călugărească şi are 300 de oi.

„Anul acesta, carnea se vinde mai scump pentru că mieii au doar 6-7 kilograme faţă de 10 cât aveau anul trecut de Paşte. Am cheltuit mulţi bani şi cu mâncarea. O să îi mai lăsăm puţin şi pe majoritatea o să îi sacrificăm în Săptămâna Patimilor pentru că mai cresc până atunci”, ne-a declarat acesta. Un kilogram de carne de miel costă 23 de lei faţă de 18 lei cât era anul trecut. Pastrama se vinde la Halele Centrale cu 25 de lei kilogramul, iar carnea de oaie cu 14 lei.

Cât costă mieii vii

Cei care vor să cumpere carne de miel mai ieftină pot lua miei vii cu preţuri cuprinse între 9 şi 10 lei de la producători.

Vasile Păun este din Ciorani şi creşte oi de când era mic. Anul acesta are 700 de oi şi 400 de miei. Bărbatul spune că va vinde numai miei vii şi doar în săptămâna Paştelui. „Eu voi vinde miei vii la preţuri între 9 şi 10 lei, ceea ce înseamnă că kilogramul de carne ajunge la 14 -16 lei”.

Vasile Păun spune că nu a avut surpriza, aşa cum susţin alţi crescători să rămână cu mieii mici, pentru că ştie din timp când pică Paştele. „Eu ştiu până în 2020 când va fi Paştele, am rude care au pile la Patriarhie. În funcţie de acest lucru, ştiu când să bag berbecii la oi pentru ca acestea să fete mai devreme dacă Paştele va fi ca anul acesta”, a mai precizat Vasile Păun.

Reguli de respectat

Pentru comercializarea cărnii de miel este obligatoriu certificatul de sănătate publică veterinară şi marcă de sănătate. Vânzătorii trebuie să poarte halate, bonete şi şorţuri, iar surplusul de carne trebuie depozitat în hala frigorifică. Sacrificarea mieilor în abator este obligatorie în cazul comercializării, iar pentru autoconsum proprietarul îşi poate sacrifica animalul în gospodărie, însă numai în prezenţa unui medic veterinar, care să verifice dacă normele de igienă sunt respectate.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite