VIDEO Prima prelevare de inimă din acest an: organele unui tânăr de 35 de ani salvează mai multe vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prelevare de organe de la un tanar de 35 de ani
Prelevare de organe de la un tanar de 35 de ani

Şansă la viaţă pentru mai mulţi bolnavi după ce un tânăr de doar 35 de ani a intrat în moarte cerebral ca urmare a unui puseu hipertensiv. Organele sale au fost prelevate de echipe de medici din Oradea, Cluj, Bucureşti şi Târgu Mureş, la Spitalul Judeţean.

Tânărul orădean suferea de hipertensiune arterială şi i s-a făcut rău. Din data de 7 aprilie era internat la secţia de Terapie Intensivă, însă a intrat în moarte cerebrală şi nu a mai putut fi salvat de către medici.

În această dimineaţă, după ce familia şi-a dat acceptul, echipaje de medici au sosit la Oradea pentru a preleva organele.

"Operaţia a început la ora 6.30, la Spitalul Judeţean, şi s-a terminat în jurul orei 11.30. Cel puţin doi oameni, care vor primi inima şi ficatul, vor trăi şi alţi patru pacienţi vor avea o viaţă calitativ superioară", a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant de la Spitalul Judeţean din Oradea.

Inima a fost transportată cu ajutorul unui elicopter SMURD la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, ficatul şi corneele vor ajunge la Bucureşti, iar rinichii la Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca.

"Această operaţie de prelevare a fost a treia în acest an în Oradea, însă este prima la nivel naţional, din 2018, în cadrul căreia s-a pelevat cordul. Echipa de la Bucureşti a fost condusă de dr. Radu Zamfir, echipa de la Târgu Mureş de Cosmin Opriş, iar cea de la Cluj, de la Institutul de Transplant Renal, de Liviu Constantin. Mulţumim familiei pentru acest gest", a precizat Pantiş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite