Orădenii pariază pe studiul „step by step“, un sistem de învățare deosebit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilnic, două învăţătoare îndrumă copiii la centre
Zilnic, două învăţătoare îndrumă copiii la centre

Copiii înscrişi în clasele „step“ descoperă singuri cunoştinţele pe care alţi şcolari le învaţă pe de rost. De mai bine de 10 ani, „step by step“ este alternativa pe care părinţii o aleg atunci când îşi îndrumă copiii în primii paşi de şcoală.

În Oradea, studiul a căpătat o nouă formă de 12 ani. Clasele „step by step“ şi-au atras adepţii prin sistemul de învăţare deosebit pus la dispoziţia copiilor. „Înainte de a-mi înscrie fata la şcoală, m-am interesat ce i s-ar potrivi cel mai bine. Aşa am aflat de clasele step din cadrul Liceului Greco-Catolic” îşi aminteşte Iuliana Anca, mama unei eleve.
„Am asistat întâi la câteva cursuri, pentru a vedea metode de predare. Am rămas impresionată de interacţiunea elev-profesor şi de faptul că şcolarii nu au teme pentru acasă. Toate exerciţiile se fac în şcoală”, explică Anca.


Studiu prin descoperire


Sistemul „step” urmăreşte dezvoltarea abilităţilor fiecărui elev, dezinhibarea, formarea unei exprimări fluente şi o strânsă colaborare între copil şi părinte. „Sunt câteva diferenţe de abordare a copiilor din clasele primare. Elevii nu stau câte doi în bancă, ci sunt grupaţi la şase măsuţe, care reprezintă centrele de lucru”, explică învăţătoarea Cornelia Vesea. „În fiecare dimineaţă, copilul îşi alege un centru cu care vrea să înceapă studiul. Unii încep cu matematică, alţii cu desen, fiecare cu ce doreşte. După 30 de minute, îşi aleg al doilea centru şi, prin rotaţie, ajung să parcurgă toate cursurile”, spune învăţătoarea. O altă diferenţă este că elevii nu sunt notaţi cu calificative. „Fiecare copil are o fişă personală de evaluare, în care scriem zilnic. La finele semestrului ştim la ce materii are lacune, ce avem de recuperat cu el”, explică învăţătoarea. În plus, copiii sunt provocaţi la proiecte practice pentru a înţelege mai bine teoria.


Abilităţi dobândite prin practică


Copiii sunt provocaţi să-şi formeze şi să-şi exprime opiniile. „M-a marcat momentul în care mi-am exprimat păreri în faţa colegilor. Am învăţat astfel să mă exprim şi am evitat tracul în clasele mai mari. În fiecare an ma fost duşi la workshop-uri în natură şi am descoperit prin exerciţii teoria”, spune absolventa Ana Ţirban


Pentru  că trebuia să vorbesc liber în faţa colegilor, mi-am format opinii de la o vârstă fragedă.
Ana Maria Ţirban, absolventă

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite