Oradea: PORTRET / Adrian Şandor construieşte şi întreţine acvarii
0
Şandor Nicolae Adrian are o pasiune interesantă pe care a transformat-o în meserie, şi din moment ce-i place foarte mult ceea ce face, reuşeşte să facă minuni.
PROFIL
Născut. 12 decembrie 1971, Oradea
Studii. Absolvent al Liceului Agricol din Salonta
Familie. Căsătorit, are o fată şi un băiat
Toată lumea ştie că apa este relaxantă, fie că înotăm în ea, fie că o privim. Adrian poate să aducă apa în casa tuturor iubitorilor mediului acvatic. Şandor Adrian face acvarii şi spune că-i place la nebunie meseria lui.
„Întotdeauna mi-au plăcut peştii şi, ca orice copil, am avut acvariu cu peşti acasă. Îmi plăcea enorm să-mi îngrijesc întotătoarele, sa le curăţ acvariul, să am grijă de el. În timp, am uitat de această pasiune a mea. Ulterior, m-am ales cu un câine maidanez, pe care l-am găsit pe stradă, mai exact pe malul Peţei, împreună cu alţi trei căţei, într-o cutie de carton. I-am luat acasă, i-am îngrijit, iar pe trei dintre ei i-am dat şi am păstrat doar unul. L-am ţinut nouă luni, apoi vecinii s-au plâns că îi deranjează şi l-am dat. Mi-a fost dor să păstrez vietăţi în casă, aşa că mi-am luat peşti şi un acvariu, pe care l-am amenajat eu. Prietenilor le-a plăcut aşa de tare ce-am făcut că m-au sfătuit să mă ocup cu aşa ceva. Acesta a fost începutul”, povesteşte Adrian.
Pasiunea a devenit afacere
Adrian a început mai întâi doar să amenajeze şi să întreţină acvarii gata construite, în asociere cu o firmă. Apoi, s-a hotărât să construiască el acvarii de la cap la coadă. „După ce o perioadă am colaborat cu o firmă şi întreţineam şi amenajam acvarii, m-am hotărât să fac singur tot, de la construcţia de acvarii, până la amenajat şi curăţat periodic. Acum fac asta de câţiva ani şi clienţii sunt muţumiţi de lucrările mele. Construcţia unui acvariu nu este dificilă, dar e destul de migăloasă. Trebuie cumpărată sticla, apoi tăiată la dimensiuni şi lipită. Operaţiunea care mie-mi place cel mai tare este să ornez sticla, să pun pe acvarii plăci de polistiren, pe care apoi, să le sculptez astfel încât să semene cu nişte stânci. După ce acvariul este umplut cu apă, peşti şi i se pun toate cele necesare, polistirenul dă impresia de stânci naturale. Aşa se acoperă şi partea tehnică necesară unui acvariu, respectiv pompă de oxigen, filtru, încălzitor şi instalaţie electrică”, explică orădeanul.
Pictură pe ouă de struţ şi gravură pe sticlă
Înainte să se specializeze în construcţia de acvarii, Adrian s-a ocupat cu pictura pe căni sau pe ouă de struţ, totul manual. „Înainte pictam şi făceam caricaturi pe căni, vopseam ouă de struţ, am făcut chiar şi gravură pe sticlă, dar, din păcate, la noi lucrul manual nu este plătit, aşa că am renunţat la aceste perocupări. Mai pictez din când în când, dar numai dacă mi se cere ceva, în mod special. Acum mă ocup doar de acvarii”, spune Adrian.
Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai mare acvariu pe care l-ai făcut? Dar şi cel mai mic?
Am construit un acvariu cu o lungime de 2,50 de metri, este unul dintre acvariile din Orăşelul Copiilor. Cel mai mic a fost un acvariu de 3 litri.
Cât durează în medie să construieşti şi să amenajezi un acvariu?
Totul depinde de mărime şi dotări. În cazul în care este un acvariu mare, construcţia lui poate dura o lună, dacă este unul mediu poate fi gata în câteva zile. Eu fac tot. După ce construiesc acvariul, îl amenajez, inclusiv tehnic.
Ce-i place
Adrian spune că-i plac oamenii care trăiesc după principiul: „Dacă poţi ajuta, ajută! Dacă nu poţi, măcar nu răni”.
Ce nu-i place
Lui Adrian nu-i plac oamenii ipocriţi, oamenii răi în general. El spune că nu suportă minciuna şi, deci, nici mincinoşii.