Localităţi „inventariate” de muzeografi pentru a observa efectul autostrăzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Baroc va găzdui o expoziţie cu cele mai interesante elemente ale proiectului
Palatul Baroc va găzdui o expoziţie cu cele mai interesante elemente ale proiectului

Vreme de două luni de zile specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor au documentat şi inventariat patrimoniului material, cultural şi etnografic a şase sate din Bihor, aflate în apropierea Autostrăzii Transilvania, pentru a urmări evoluţia acestora în perspectiva modernizării zonei.

Studiul demarat de muzeografi face parte dintr-un proiect de 23.000 de euro, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Un număr de 14 angajaţi ai muzeului au fotografiat şi filmat toate locuinţele din satele Biharia, Cauaceu, Satu Nou, Tăuteu, Chiribiş şi Poiana Tăuteu, dar au documentat şi tot ceea ce ţine de ocupaţiile locuitorilor. Au fost făcute 14.000 de fotografii şi 10 ore de filmări audio şi video. În plus, colecţia muzeului s-a îmbogăţit cu 10 obiecte etnografice noi. A fost găsită şi o piesă rară în zonă, o semănătoare de la începutul secolului 20.

Cele mai importante descoperiri ale cercetării au fost reunite sub forma unui album foto, a unui film documentar şi a unei expoziţii care poate fi vizitată de orădeni timp de două săptămâni, la Palatul Baroc. „Cu baza de date constituită ne propunem să repetăm cercetarea la 10 ani de la darea în folosinţă a autostrăzii, pentru a surprinde mutaţiile şi implicaţiile procesului de globalizare la nivelul celor şase comunităţi", spune Ioan Goman, unul dintre  coordonatorii proiectului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite