Hazarde combătute cu un sistem performant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” foloseşte de azi un sistem informaţional unic în România. Proiectul prin care a fost implementat sistemul valorează 806.000 de euro, din care peste 500.000 au fost finanţaţi din fonduri europene.

Sistemul Informaţional Integrat de Asistare Decizională, denumit generic S2AD, permite gestionarea în timp real a datelor privind sursele de risc, dar şi a resurselor de intervenţie în cazul unor calamităţi. În cazul unor situaţii alarmante, precum depăşirea cotelor de atenţie ale râurilor, dispeceratele instituţiilor implicate culeg în timp real informaţii din teritoriu. Datele sunt preluate şi transmise Directoratului pentru Apărare Împotriva Dezastrelor al judeţului Hajdu-Bihar, Centrului Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” şi Direcţiei Ape Crişuri.

Mai puţine pagube
Proiectul transfrontalier prin care a fost implementat sistemul S2AD are o valoare de aproape 1.000.000 euro. „Am raportat valoarea pagubelor produse de incendii şi calamităţi la valoarea proiectului. În ultimul an, pagubele produse s-au ridicat la 1.300.00 euro. În ultimii 30 ani, valoarea pagubelor este de peste 40 milioane euro. Costul proiectului este de 816.000 euro din care puţin peste 500.000 reprezintă finanţarea europeană”, a spus locotenentul colonel Claudiu Zoicaş, şeful Centrului Operaţional.
Sistemul oferă posibilitatea realizării unor hărţi de hazard. În acest fel, echipajele beneficiază de informaţii precum numărul locuitorilor din zona în care se acţionează, câte gospodării există şi materialele din care au fost construite casele. „Timpul maxim de acţiune pentru incendii este de 20 minute, iar pentru răspuns medical 7-9 minute”, a precizat general locotenent Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Printr-un sistem performant de transmitere prin SMS, dispeceratele pot trimite rapid mesaje de prevenire instituţiilor abilitate să intervină în situaţii de urgenţă. „Timpul de informare s-a redus de la cinci ore prin fax, la 5 minute, prin SMS”, a adăugat Claudiu Zoicaş.

Exerciţii efectuate în Ungaria
Înainte de implementarea sistemului S2AD, pompierii au participat la câteva exerciţii în Ungaria. „Am avut de evacuat 120 persoane. Într-o sală de sport a fost amenajată o reţea de patru calculatoare şi am reuşit să înregistrăm datele unei singure victime în 30 de secunde”, a spus Claudiu Zoicaş. ISU mai are nevoie de investiţii de 2 miliarde de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite