Copiii din Sânmartin sunt învăţaţi să supravieţuiască și să-și depășească limitele
0Zeci de micuţi învaţă timp de câteva luni, cu ajutorul specialiştilor, care le sunt limitele şi cum le pot depăşi. În cadrul proiectului şcolar, elevii învaţă să se caţere, să meargă cu caiacul, să acorde primul ajutor şi să se orienteze în natură.
Zeci de copii de la şcoala cu clasele I-VIII Sânmartin au dat curs unui proiect inedit. Finanţat cu peste 14.000 de lei de Fundaţia Soros, proiectul „Să ne depăşim limitele” are în vedere formarea deprinderilor practice. „Am început cu câteva noţiuni teoretice. Reprezentanţi ai Crucii Roşii le-au explicat elevilor ce presupune să acorzi primul ajutor, iar reprezentanţii Servicului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor le-au prezentat echipamentele şi tehnicile necesare pentru esacaladă sau caiac-canoe”, a spus profesorul coordonator Bucur Potre.
Orientare în noapte
Copiii au avut parte apoi de prima escaladă din viaţa lor. Ei s-au deplasat pe biciclete la Betfia şi au urcat 45 de metri pe stâncă. „Ne-am căţărat şi am coborât în rapel. La început mi-a fost un pic frică dar a fost o experienţă foarte interesantă”, a spus elevul Bogdan Bara. Pentru că cel mai important scop rămâne depăşirea limitelor, elevii vor fi provocaţi şi să înveţe secretele naturii înconjurătoare. „Amenajăm în pădurea Cordău un loc unde să înveţe tehnici de supraviţuire“, a explicat profesorul. Elevii învaţă reguli de campare, cum se construieşte un adăpost, cum se găsesc hrana şi apa, sau cum să folosească sisteme de corzi şi scripeţi pentru traversări.
„Mă tentează lecţiile de orientare turistică. Eu am mai încercat să mă orientez cu busola şi harta şi m-am descurcat bine. Acum învăţăm să ne orientăm şi după soare, sau după constelaţii în timpul nopţii”, a explicat şi Paul Oros, elev în clasa a VII-a.
Curs de reguli rutiere pentru copii
Pentru că în viaţa de zi cu zi copiii trebuie să supravieţuiască şi în jungla oraşului, ei vor învăţa şi noţiuni elementare de educaţie rutieră. „Se urmăreşte atât asimilarea regulilor de circulaţie rutieră, cât şi comportamentul pe stradă, sau combaterea violenţei. Sunt şi cursuri teoretice, şi exerciţii practice la care participă cei 40 de elevi înscrişi ”, a mai spus Bucur Potre.