Ovidiu Lazăr este pompierul multifuncţional
0
Hunedoreanul când nu stinge incendii, curăţă drumurile unde furtunile doboară copaci sau salvează oamenii de la înec. Face totul cu aceeaşi dăruire şi consideră că a-i ajuta pe cei aflaţi la necaz este cel mai mare bine pe care-l poţi face unei persoane.
A lucrat timp de 13 ani la Centrala Termoelectrică Mintia, secţia Gura Barza. A dat calificarea de maistru pe cea de angajat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, secţia protecţie civilă.
„Am făcut armata în acest domeniu şi tocmai de aceea am luat această decizie. Nu regret deloc, iar dacă ar trebui să aleg din nou, aş lua aceeaşi hotărâre”, a declarat Ovidiu Lazăr. Hunedoreanul poate fi calificat drept o persoană multifuncţională, pentru că armele lui de luptă sunt atât barca de salvare şi druja, cât şi furtunul cu apă. Când sună alarma, merge atât să stingă incendiile izbucnite în gospodăriile particulare sau în mijlocul unei păduri, cât şi să salveze oamenii şi animalele de la înec sau să debaraseze străzile de copacii lăsaţi în urmă de furtunile nimicitoare. Nu lipseşte nici de la accidente, unde, de obicei, intervine pe partea de descarcerare.
Intervenţiile, lucruri obişnuite
Face totul cu aceeaşi dăruire şi consideră că a-i ajuta pe cei aflaţi la necaz este cel mai mare bine pe care-l poţi face unei persoane. „Pentru mine, oricare dintre astfel de intervenţii sunt la fel, sunt lucruri obişnuite. Îmi fac meseria şi nu mă las influenţat de ceea ce văd. Reuşesc să mă detaşez relativ uşor, cu toate că nu am un anumit ritual prin care fac asta. Foarte rar îmi amintesc feţele victimelor, poate doar în cazul persoanelor decedate”, a adăugat Lazăr. Până la ora actuală, hunedoreanul nu a fost nevoit să răspundă unui apel la 112 ca să-şi salveze vreo rudă sau vreun prieten. Locuieşte în apropierea oraşului Brad, dar lucrează în municipiul Deva, unde nu are foarte mulţi cunoscuţi.
Întrebări şi răspunsuri
Ce faceţi atunci când nu salvaţi pe nimeni?
Joc fotbal, mă îndeletnicesc cu vânătoarea sau cu apicultura. Am moştenit pasiunea pentru albine de la tatăl meu şi am hotărât să nu las să moară această ramură.
Cum înţelege fetiţa pe care o aveţi meseria pe care o practicaţi?
Încă este mică pentru a-i explica aşa ceva, are numai patru ani.
De ce aţi plecat de la Centrala Termoelectrică Mintia?
Nu mai aveam viitor acolo şi am decis să mă reprofilez. Cum am mai menţionat, am făcut armata în domeniul protecţiei civile, deja ştiam ce înseamnă acest lucru.
Profil
Născut. 29.07.1975, Brad
Studii. Facultatea de Drept, Universitatea „Spiru Haret”, filiala Deva
Experienţă. Patru ani de activitate în domeniul protecţiei civile
Familie. Căsătorit, o fetiţă