Poveştile Revoluţiei/Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut

0
0
Tancurile ruseşti erau pregătite de invazie
Tancurile ruseşti erau pregătite de invazie

Mărturii teribile din momentul 22 decembrie 1989, când tancurile ruseşti erau pregătite, la frontieră să invadeze România. Locotenentul Cotos avea misiunea să se lupte cu tancurile, dar avea doar o amărâtă de mitralieră.

Actorul Vlad Vasiliu, care a fost în miezul evenimentelor din decembrie 1989 (ba chiar a fost, la un moment dat, şi revoluţionar, şi terorist!!!) ne-a povestit o întâmplare teribilă, legată de tentativa armatei ruseşti de a invada România.


CITEŞTE ŞI:
Bodyguardul lui Ceauşescu: "Am fost cerut de Legiunea Franceză, dar nu am vrut să trădez ţara"

Povestea incredibilă a artistului care a cântat pentru Nixon, Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej

Fostul bucătar al lui Nicuşor Ceauşescu: "Dacă ar fi trăit în zilele noastre, Nicuşor ar fi fost o beizadea de bani gata"

Mărturisirea actorului, care a fost în primul comitet al revoluţionarilor din Galaţi, în 22 decembrie 1989, este impresionantă.

Fusesem chemaţi la un moment dat de cei de la grupul de grăniceri. La Giurgiuleşti, apăruseră tancurile ruseşti pe pod. Atmosfera era extrem de tensionată", povesteşte Vlad Vasiliu.

Locotenentul Cotos

Era un locotenent pe vremea aia - acum nu mai ştiu ce-o fi - Cotos era numele lui. N-am să-l uit niciodată. Ne arăta: «Uite, asta avem noi !» Era un scut mic cu o puşcă mitralieră. «Primul tanc poate-l opresc, spunea, dar al doilea mă face zob». Dar spunea chestia asta cu mare dezinvoltură. «Asta am, asta fac, mai departe vă priveşte ce faceţi voi acolo!»", îşi aminteşte actorul.

Am fost pană la pod la Giurgiuleşti şi l-am cunoscut pe el, pe Ichim, şi pe Crăciun, care era adjunct atunci. Se uitau şi ei la acest locotenent, ridicau din umeri. Ce puteai să faci? Rusul era pe pod. Aştepta. Cu primul tanc pană la linia roşie", continuă povestea.

„Cred că Iliescu a oprit tancurile"

Nimeni nu poate să-mi schimbe părerea că Iliescu i-a oprit. Ei intrau, dar probabil li s-a spus că nu mai e nevoie, că s-a rezolvat. Cotos, nebunul, s-a dus la primul tanc şi le-a făcut semn să se dea mai în spate. Ruşii arătau linia roşie din faţa şenilelor şi locotenentul le arăta ţeava care depăşea linia. Un ţâr de om - că nu avea mai mult de 50 de kile - avea curaj să împingă tancurile mai în spate"...

Locotenentul Cotos lucrează şi acum la Grăniceri (Poliţia de Frontieră, conform denumirii moderne). El este comisar şef şi, momentan, este în concediu de odihnă. În ediţiile viitoare vom încerca să prezentăm punctulde vedere al militarului faţă de incidentele din Decembrie 1989.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite