Brazii de Crăciun se reîntorc în natură: la Galați, sunt tocați și transformați în îngrășământ bio

0
Publicat:

Zeci de tone de brazi naturali, care au împodobit casele românilor de sărbători, se reîntorc zilele acestea în natură. La Galați, pomii de Crăciun sunt aduși la staţia de compostare pentru a fi transformați într-un îngrășământ, sută la sută natural, folosit pentru sere și spațiile verzi.

Brazii de Crăciun se reîntorc în natură FOTO: C.Mazilu
Brazii de Crăciun se reîntorc în natură FOTO: C.Mazilu

Toţi brazii sunt tocaţi în întregime şi sunt transformaţi de utilajele societăţii de salubrizare în compost, un îngrăşământ bio care se întoarce tot în natură. Acesta este folosit pentru spaţiile verzi din municipiul Galaţi, însă este căutat şi de către legumicultorii din Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară.

Gălăţenii sunt sfătuiţi să lase brazii la punctele de colectare a deşeurilor din cartiere, fără ornamente și globuri sparte, pentru ca angajaţii societăţii de salubrizare să-i strângă.

„Așa cum facem la fiecare început de an, preluăm brazii naturali ce vor fi transformați în compost util pentru plante și întreținerea spațiilor verzi.  Puteți lăsa brazii naturali lângă containerele de la punctele de colectare a deșeurilor din cartiere de unde vor fi transportați de către echipele Ecosal. Puteți aduce brazii și direct la Punctul verde de lângă Talcioc sau la stația de sortare și compostare din zona Barboși”, a transmis primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, pe pagina sa de Facebook.

Brazii sunt transformați în îngrășământ natural FOTO: C.Mazilu
Brazii sunt transformați în îngrășământ natural FOTO: C.Mazilu

Potrivit reprezentanților societății de salubrizare, tocătura rezultată se aşează în brazde cu ajutorul unui utilaj special, iar o dată pe săptămână aceste brazde se întorc. În aproximativ trei-patru luni rezultă compostul care este folosit în amenajarea spaţiilor verzi. 80 la sută din îngrăşământ este folosit pentru spaţiile verzi din oraș, însă sunt și fermieri din județul Galați interesați. Asta deoarece compostul este foarte bun pentru legume.

De asemenea, magazinele care au rămas cu brazi nevânduți pot cere ajutorul societății de salubrizare pentru a-i duce la stație de compostare și transforma în îngrășământ.

Anul trecut s-au preluat din oraș 50 de tone de brazi care au fost transformați în compost, anunță Primăria Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite