Un singur coşar în Focşani pentru mii de hornuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unicul coşar din Focşani este disponibil doar vinerea
Unicul coşar din Focşani este disponibil doar vinerea

Curăţarea unui coş de fum costă 27 de lei, dar majoritatea focşănenilor nu apelează la servicii specializate. Anual, doar câteva sute de persoane solicită intervenţia coşarului, cu toate că cele mai multe incendii sunt cauzate de coşurile de fum defecte.

Odată cu venirea sezonului rece, focşănenii care locuiesc la case şi se încălzesc cu sobe pe lemne sau pe gaze au o grijă suplimentară: aceea de a se preocupa de curăţarea coşurilor de fum.

Statisticile făcute de pompieri spun că una dintre cauzele predominante în izbucnirea incendiilor pe timpul perioadei de iarnă sunt coşurile de fum defecte.

În 2009, coşurile de fum defecte au produs 61 de incendii care au necesitat intervenţia pompierilor, trei dintre ele petrecându-se în Focşani.

Doar bătrânii cheamă coşarul

În municipiul nostru sunt 3.600 de case şi de curăţarea coşurilor de fum se ocupă o persoană, bărbatul fiind de altfel şi singurul coşar autorizat din judeţ.

Gabriel Soare s-a specializat cu mulţi ani în urmă în meseria de coşar şi este angajat în cadrul Companiei de Utilităţi Publice Focşani.

Spune că în această perioadă a anului are mult de lucru, în fiecare zi de vineri fiind prezent în cel puţin 20 de gospodării pentru a rezolva solicitările din partea oamenilor.

"Cei mai mulţi care vin la noi sunt oamenii care se încălzesc cu sobe pe gaze. Cei de la gaze nu le pornesc instalaţiile dacă nu îşi fac evacuarea coşurilor de fum, ceea ce este un lucru foarte bun. Îmi pun echipamentul din dotare, format din centură, perie, şufă, mă urc pe case şi le rezolv problemele", spune coşarul.

Din experienţa proprie, coşarul ne spune că cei mai mulţi dintre oamenii care stau la case preferă să-şi cureţe singuri coşurile, la serviciile sale apelând în special bătrânii.

"Nu le mai trage soba şi atunci mă cheamă să le curăţ hornurile de funingene sau de cuiburile de ciori", spune Gabriel Soare, care recomandă ca revizia coşurilor de fum să se facă în fiecare an.

Pentru serviciul de coşerit, beneficiarii plătesc 27 de lei pentru fiecare horn curăţat.


Hârtii în loc de controale

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care funcţionează în Cadrul Primăriei Focşani, are în sarcină efectuarea periodică de controale la case pentru eliminarea riscurilor producerii de incendii.

Din cauză că sunt puţini, funcţionarii respectivului serviciu se limitează doar la a le trimite oamenilor adrese cu măsurile pe care trebuie să le respecte.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite