Primăria Focşani are de plătit asigurări pentru 1.500 de case şi apartamente pe care le are în proprietate
0Proprietarii de locuinţe care nu încheie până la 15 iulie asigurarări obligatorii vor fi amendaţi de primării cu sume între 100 şi 500 de lei.
A mai rămas o lună până când proprietarii de locuinţe îşi mai pot încheia poliţa de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremur, inundaţii, alunecări de teren, în caz contrar urmând să intre în vigoare sancţiunile.
Cu toate acestea, vrâncenii, ca de altfel toţi compatrioţii lor, nu s-au omorât din fire după asigurarea obligatorie. Potrivit asiguratorilor, doar 6% dintre vrânceni au reuşit să se conformeze legii.
Primăria nu face excepţie
Nici măcar instituţiile statului, cum sunt primăriile, nu au reuşit să-şi rezolve situaţia privind locuinţele din fondul locativ pe care le administrează. Este şi cazul Primăriei Focşani, care deţine aproximativ 1.500 de locuinţe în proprietate şi care dintr-un calcul simplu ar trebui să plătească pentru asigurarea obligatorie 30.000 de euro.
„O să asigurăm toate imobilele până la termenul final. Avem prevăzuţi bani în buget pentru acest lucru şi nu ne facem probleme", ne-a declarat grăbit primarul Decebal Bacinschi, fără să precizeze când şi cu ce firmă va încheia poliţa.
Conform legii, administraţiile locale sunt cele care au în sarcină amendarea proprietarilor, cu sume între 100 de lei şi 500 de lei, însă e greu de crezut că primăria se va sancţiona singură pentru imprudenţa de a nu-şi fi pus la adăpost proprietăţile.
În timpul acesta, societăţile de asigurări nu pun mare preţ pe asigurarea obligatorie, ci profită să facă cunoscut în rândul clienţilor ofertele avantajoase la asigurările facultative.
„Ne merge destul de bine. Oamenii preferă să mai pună o diferenţă mică de bani şi să-şi asigure casa şi pentru alte riscuri decât cele prevăzute în asigurarea obligatorie", ne-a precizat Ionuţ Constantinescu, directorul uneia dintre societăţile de asigurări importante din Vrancea.
Asigurările, între 10 şi 20 de euro
Proprietarii de locuinţe construite din BCA, cărămidă sau plăci de ciment vor plăti o poliţă anuală de 20 de euro, iar în caz de producere a unei calamităţi gen inundaţii, cutremur sau alunecări de teren vor fi despăgubiţi cu 20.000 de euro.
Cei de la ţară, care au case din paiantă sau chirpici vor plăti 10 euro, urmând să li se restituie, în caz de nevoie, 10.000 de euro.