Camera de Conturi: „Funcţionarea administraţiei locale este susţinută în procent semnificativ prin sumele alocate de la bugetul de stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de conturi-Flilala Vrancea
Curtea de conturi-Flilala Vrancea

Raportul privind finanţele publice locale a fost publicat, iar rezultatele nu sunt deloc convenabile administraţiilor verificate în anul 2020.

Curtea de Conturi a publicat, mai târziu decât în anii din urmă, raportul asupra finanţelor publice locale efectuat la nivelul fiecărei unitate administrativ teritorială din ţară. 

La Vrancea, unde au fost verificate 26 de entităţi, execuţia bugetului local pe ansamblu s-a încheiat cu deficit în sumă de 36,183 milioane de lei, mai mare decât de obicei, în condiţiile în care cheltuielile au fost mai mari decât încasările.

Resursele bugetului local au fost realizate în proporţie de 76,4% faţă de prevederile iniţiale, iar procentul este şi mai mic, prin raportare la prevederile definitive (67,2%).

„Concluzia care se desprinde din analiza încasărilor realizate este că, deşi veniturile proprii din impozite şi taxe au fost încasate într-un procent de aproape 90% faţă de prevederile definitive, aceste resurse sunt insuficiente, iar funcţionarea administraţiei locale este susţinută în continuare, într-un procent semnificativ, prin sumele alocate de la bugetul de stat, sub forma cotelor şi sumelor defalcate din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, gradul de realizare a acestor categorii de venituri fiind unul ridicat, foarte apropiat de nivelul programat (96,1%, respectiv 99,8% din prevederile definitive)”, potrivit Camerei de Conturi.

Şi în privinţa fondurilor europene autorităţile locale s-ai mişcat greoi, iar gradul de absorbţie în 2020 a fost de doar 29,2%. Inspectorii Camerei de Conturi spun despre acest lucru că vorbim de un management defectuos al autorităţilor publice locale în domeniul accesării, la nivelul potenţialului real, a resurselor aferente proiectelor cu finanţare europeană.

În urma misiunilor de audit financiar desfăşurate la cele 25 de unităţi administrativ-teritoriale au fost constatate prejudicii de 5,9 milioane de lei şi abateri de 131 de milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

Cum a pierdut Primăria Focşani toate procesele cu Curtea de Conturi. Istoria disputelor în instanţă

Ce nereguli scoate la iveală raportul Curţii de Conturi privind cheltuirea banilor publici în judeţul Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite