Cum ne ajută ceaiul de ghimbir în perioada Sărbătorilor. „E important să ştim cum să-l preparăm“
0Ceaiul de ghimbir are numeroase proprietăţi. Nu numai că întăreşte sistemul imunitar, este un bun remediu în cazul răcelilor şi migrenelor, dar combate disconfortul digestiv şi ne ajută să scăpăm chiar şi de stres.
Ghimbirul este bogat în multe vitamine, magneziu, potasiu, calciu şi are un efect benefic asupra organismului. Este, însă, foarte important să ştim cum să-l preparăm, când să-l consumăm şi în ce cantităţi.
Primul sfat ar fi să evităm pliculeţele de ceai. "Trebuie să folosim rădăcina de ghimbir dacă vrem să avem rezultate bune. Are atât de multe proprietăţi încât e păcat să nu facem o cură cu ghimbir, mai ales iarna. Nu numai că ne ajută atunci când suntem răciţi, avem nasul înfundat, dar cu ajutorului ceaiului de ghimbir putem preveni şi supraalimentaţia", spune Carmen Roscan, terapeut nutriţionist.
În perioada Sărbătorilor, ghimbirul nu ar trebui să ne lipsească din casă, mai spune nuţionistul. "E important, însă, să ştim cum să-l preparăm şi când să-l consumăm", mai susţine Roscan.
Iată cum putem prepara ceaiul de ghimbir, dacă vrem cele mai bune rezultate.
După ce am spălat foarte bine rădăcina de ghimbir, o dăm prin răzătoare. Punem o cratiţă cu apă pe foc. Atenţie, cantitatea este în funcţie de cât ghimbir folosim - pentru o rădăcină de aproximativ 5 cm avem nevoie de un litru de apă. Când a început să clocotească, aruncăm ghimbirul ras şi lăsăm să fiarbă maxim 2 minute. Oprim focul, acoperim vasul şi lăsăm să se stea 30-45 de minute. Ceaiul putem să-l servim cu miere, suc de lămâie sau mentă, în funcţie de preferinţe.
Astfel preparat, este indicat să bem câte o cană după fiecare masă îmbelşugată pentru că ne va ajuta să ţinem controlul asupra digestiei, nu vom fi balonaţi şi ne scapă de arsurile stomacale. În plus, taie şi pofta excesivă de mâncare.
Este recomandat ca ceaiul de ghimbir să nu se consume seara întrucât are şi un efect energizant. Persoanele care au afecţiuni renale, diabeticii, cei care urmează să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale trebuie să evite, însă, ghimbirul pentru că poate avea reacţii adverse. În plus, gravidele pot consuma ceai de ghimbir doar cu acceptul medicului.