Craiova: De ce nu pot fi vindecaţi bolnavii de cancer din Oltenia. "Îmi spune vreun doctor de ce boală sufăr?"
0Medicii din Craiova nu pot diagnostica bolnavii care au cancer în primul stadiu, când poate fi tratat cu citostatice. Aparatul de scintigrafie, singurul din Oltenia care detectează celulele canceroase în faza incipientă, nu poate fi folosit din cauză că din spital lipseşte o substanţă necesară.
Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), unde se află singurul aparat de scintigrafie din Oltenia, care ajută la depistarea din timp a metastazelor de la nivelul oaselor, nu poate fi utilizat în acest scop de patru luni.
Află AICI ce aparat de la SJU nu funcţionează:
Cum îşi trag sufletul bolnavii într-un spital din România. "Au murit oameni şi n-am avut
ce face!"
Cauza principală, spun medicii, este lipsa din spital a unei substanţe pe baza căreia aparatul funcţionează, techneţiu. Conducerea SJU susţine că firma care furniza spitalului această substanţă nu a respectat contractul.
Cel mai mare spital din Oltenia nu are o subsatanţă necesară aparatului de scintigrafie.

Pacienţii sunt îngroziţi pentru că nu au cum altfel să afle dacă suferă de cancer, în prima fază a bolii. Gheorghe Păunescu (72 de ani), din Craiova, a fost operat anul trecut de cancer la colon. S-a recuperat în câteva săptămâni. „Toate analizele mi-au ieşit bine, nu mai mă deranja nimic. Doctorii mi-au spus să stau liniştit, că am trecut de ce e mai greu”, spune bătrânul. În urmă cu o lună, au apărut durerile la nivelul oaselor. „Am furnicături prin mâini, îmi amorţesc braţele şi picioarele. Am zile când zac la pat, fără să mă pot ridica”, povesteşte Gheorghe Păunescu (foto jos).

Când şi-a dat seama că situaţia devine îngrijorătoare, s-a prezentat la specialiştii în neurologie, care i-au recomandat un set de investigaţii imagistice. Bătrânul a luat drumul Spitalului Nr 1, unde se află aparatul care detectează tumorile la nivelul oaselor. „Doctorii mi-au zis să mă întorc în altă zi, că nu au cum să mă ajute, că nu au o substanţă”, ne-a spus pensionarul. Bolnavul se plânge că nu ştie cum să procedeze, în aceste condiţii. „Unde să mă duc? La cine să apelez? Dacă sunt bolnav, nu este corect şi omeneşte să ştiu şi eu devreme, ca să mă pot trata?Mă chinui la gândul că nu ştiu dacă sufăr de boala asta gravă”, adaugă bolnavul.
Ludmila Negulescu, expert acreditat în protecţie radiologică, de la Spitalul Nr. 1, ne arată aparatul de scintigrafie.

Medicii spun că nu au cum să îşi desfăşoare activitatea, în aceste condiţii. „În fiecare zi se prezintă între 8-10 pacienţi care necesită astfel de investigaţii imagistice. Le explicăm că momentan nu le putem efectua, din cauze obiective. Încercăm să găsim o soluţie în acest sens”, a declarat dr. Elena Grecu, şefa Laboratorului de Medicină Nucleară de la SJU Craiova. Conducerea spitalului susţine că de vină este firma cu care avea contract de furnizare a substanţei. „Această substanţă, technetiu, trebuia să fie asigurată de către firma cu care spitalul încheiase contract. Nu s-a întâmplat acest lucru. Din această cauză, vom demara o nouă licitaţie, pentru a încheia contract cu o altă firmă şi, cel mai probabil, în perioada următoare se va rezolva problema”, a declarat conf.dr. Florin Petrescu, managerul spitalului.
Citeşte AICI despre cazurile unor medici pedepsiţi pentru că au salvat de la moarte bolnavi:
"Nu sunt vinovat. Nu am prejudiciat spitalul cu nimic!"
Reprezentanţii S&S Group, care se ocupau de furnizarea acestei substanţe, spun că nu mai aprovizionează spitalul cu technetiu din cauza datoriilor pe care unitatea medicală le are faţă de producători. "Spitalul are datorii de ordinul sutelor de mii, pe care nu le-a achitat. Nu putem continua să importăm din Anglia această substanţă, câtă vreme nu ne-au fost plătite toate sumele restante", a declarat Marin Stoian, reprezentant al firmei S&S Group.