Fonduri de la stat pentru proprietarii de suprafeţe viticole. Cum pot fi accesaţi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri de la stat pentru plantaţiile viticole FOTO Adevărul
Fonduri de la stat pentru plantaţiile viticole FOTO Adevărul

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte posibililor beneficiari, oportunitatea accesării fondurilor pentru finanţarea programelor de restructurare/ reconversie a plantaţiilor viticole în temeiul OMADR nr. 1508/2018.

Fondurile sunt disponibile prin Programul Naţional de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 - 2023. Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie care să corespundă cerinţelor actuale ale pieţei. Aceasta este una din măsurile de administrare a potenţialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cît şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizează anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor prin:

a) reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire;

b) reamplasarea parcelelor viticole;

c) replantarea ca urmare a defrişării obligatorii a plantaţiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare

d) modernizare:

proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj;

modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înaltă;

modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a 3 rânduri de sârme, dintre care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerea lăstarilor;

instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat programele anterioare de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole.

Suprafeţe cu soiuri nobile

În perioada 2019 - 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă-de-vie de aprox. 1000 - 1800 ha, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 - 1% din suprafaţa viticolă totală. Precizăm că în perioada anterioară de programare, 2014-2018, în România a fost supusă măsurii de restructurare/reconversie o suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie de 16235 ha, a anunţat APIA. 

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile.

În anul financiar 2019, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plată până la această dată, suma de 8,45 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru măsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole.

Pentru mai multe detalii cu privire la condiţiile de accesare a acestei măsuri şi la condiţiile de eligibilitate vă rugăm să consultaţi site-ul APIA şi Ghidul solicitantului privind sprijinul financiar pentru restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole - 2019: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/viti-vinicole 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite