Crucea relicvar, descoperită la Păcuiul lui Soare, exponatul lunii la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Dunării de Jos expune în perioada 1 – 30 noiembrie 2018, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii” , Cruce relicvar.Crucile relicvar descoperite la Păcuiul lui Soare, decorate cu figuri în relief sau gravate, se înscriu într-o categorie de obiecte religioase larg răspândite pe teritoriul Imperiului Bizantin.

Ele sunt piese de cult destinate păstrării unor fragmente din moaştele unor sfinţi, bucăţi din lemnul Sfintei Cruci sau bucăţi din veşmintele unor sfinţi.

“Exponatul aflat în patrimoniul Muzeului Dunării de Jos Călărăşi este o cruce relicvar de mari dimensiuni (L-80 mm, l-55 mm, gr-3 mm), din bronz, realizată prin tehnica turnării în tipar. Piesa are braţele inegale, evazate la extremităţi. Conturul este marcat de o linie incizată care la partea superioară se transformă într-o nervură îngustă în relief. Pe piesă este redată imaginea Maicii Domnului în poziţia orantă, îmbrăcată cu un veşmânt lung, strâns la mijloc cu un brâu. În jurul capului are un nimb decorat cu 12 stele (corona stellarum duodecim), atribut caracteristic al Maicii Domnului în ipostaza de regină a cerurilor (Ap.12:1)”, explică Sorina Nedelcu, muzeograf la Călăraşi. 

La extremităţile braţelor crucii sunt redate busturile celor patru evanghelişti: Matei, Luca, Marcu şi Matei. Busturile lor sunt încadrate în medalioane circulare, cu contur perlat. Datorită uzurii piesei nu se pot distinge clar detaliile feţelor şi ale îmbrăcăminţii. Concavitatea relicvarului este netedă. Descoperită în anul 1993, în sectorul porţii nordice a fortificaţiei bizantine de la Păcuiul lui Soare, aceasta datează din sec. XI. 

Pentru majoritatea crucilor relicvar de la Păcuiul lui Soare, cele mai apropiate analogii se găsesc în zona Dunării de nord. Acest lucru este relevant atât pentru evaluarea unităţii culturale a acestui teritoriu cât şi pentru aprecierea relaţiilor sale cu centrul puterii bizantine, într-o epocă marcată de presiunea exercitată de migraţia devastatoare.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii noiembrie la Secţia Arheologie a muzeului şi va putea fi admirată de către cei interesaţi în fiecare zi, între orele 09.00 – 16.00.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite