VIDEO Cum a reuşit un elev de la Colegiul Tehnic din codaş să devină fruntaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Nae a uimit pe toată lumea
Cătălin Nae a uimit pe toată lumea

Colegiul Tehnic aplică de ani buni proiecte europene cu ajutorul cărora elevii beneficiază de stagii de practică în Portugalia dar şi de bani de buzunar. Nimeni nu s-ar fi gândit că în urma implementării acestor proiecte vor fi schimbate radical destine ale unor copii care nu aveau curajul să spere la mai mult de absolvirea unei şcoli profesionale. Exemplul ni-l oferă Cătălin Nae.

Cătălin Nae, elev în clasa a X-a a şcolii profesionale din cadrul Colegiului Tehnic Buzău, face naveta zilnic din comuna Merei la şcoală, iar anul trecut abia a reuşit să promoveze clasa. Acum, însă, este şeful clasei şi unul dintre cei mai buni elevi. Are curajul acum să viseze la o facultate.

”Pentru mine era singura şansă să ajung în Portugalia. Înainte eram delăsător, nu mă interesa şcoala şi nu doream decât să iau nota cinci, doar ca să trec. Aveam absenţe multe. Am ajuns printre primii în clasă şi am doar cinci absenţe în aproape un an de şcoală. Părinţii s-au mirat şi ei când au văzut cum am evoluat. Vreau să ajung primii, nu printre primii. Vreau să ajung la o facultate din care să ies cu o meserie respectabilă”, spune Cătălin Nae.

O altă poveste de succes născută în urma implementării acestui proiect este cea a lui Aureliu Canuda. Venit dintr-o întâmplare cu o bursă din Republica Moldova, Aureliu recunoaşte că şi pentru el această şansă a însemnat mult şi l-a ajutat să privească altfel formarea sa profesională pe viitor. Este elev în clasa a X-a la liceu, a fost mereu printre primii, dar şi pe el l-a ambiţionat mai mult şi este unul dintre cei care spune că acest proiect schimbă destine.

Dascălii care au făcut posibilă implementarea acestui proiect sunt printre puţinii oameni care pot observa cel mai uşor cum aceşti adolescenţi se schimbă radical, iar uneori se declară şi ei uimiţi. Aceste rezultate sunt, de fapt, cea mai mare bucurie a lor.

Colegiul Tehnic implementează de cinci ani astfel de proiecte şi sute de elevi au luat parte la ele. Pentru a ajunge să facă parte din grupul care pleacă în Portugalia, elevii trebuie să îndeplinească o serie de criterii foarte bine stabilite. Astfel, nu sunt acceptate absenţele, elevii trebuie să aibă note foarte bune şi să nu lipsească de la nici o oră de pregătire lingvistică sau culturală care se desfăşoară în afara orelor de curs. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite