Medicamentele stocate în pandemie, pericol grav pentru mediul înconjurător. Ce trebuie făcut cu ele după expirare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stocuri mari de medicamente expirate zac în dulapuri. Printre ele sunt și antibioticele sau antitermicele pe care românii le-au cumpărat cu sacoșa în pandemie. Întrucât medicamentele sunt considerate deșeuri periculoase, ele trebuie returnate farmaciilor, pentru verificare și distrugere, în baza unui proces verbal.

Nu de puține ori, muncitorii de la salubritate găsesc în tomberoane cutii întregi cu antibiotice sau antivirale expirate. Mulți cetățeni nu știu că medicamentele cu termenul de valabilitate depășit ar trebui returnate farmaciilor și preferă să le arunce în coșul de gunoi sau în toaletă. Nefiind predate corespunzător, pastilele poluează solul și râurile, afectând întregul ecosistem.

Îndemnul farmaciștilor este ca atunci când observați că aceste medicamente au expirat, să vă deplasați la cea mai apropiată farmacie și să le predați acolo, chiar dacă acest lucru va dura puțin mai mult timp, ca ele să poată fi incinerate corespunzător.

„Medicamentele sunt substanțe active și conțin tot felul de ingrediente care ar putea să ducă la poluarea apei, poluarea solului. Pentru a veni în sprijinul populației, sunt reglementări care prevăd obligativitatea farmaciilor de a colecta toate aceste medicamente. A existat un regulament prin 2009, apoi în 2014, au apărut normele de igienă și sănătate publică care prevăd expres obligativitatea farmaciei de a primi medicamentele de la pacienți”, declară Paul Negoiță, reprezentant farmacii.

Medicamentele expirate sunt depozitate separat. FOTO Iulian Bunilă
Medicamentele expirate sunt depozitate separat. FOTO Iulian Bunilă

Ordinul Ministrului Sănătății 119 din 2014 stipulează că medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficii locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor.

Farmaciile au responsabilitatea de a asigura o gestionare adecvată a medicamentelor și de a le colecta în condiții de siguranță. Aceste reglementări sunt în conformitate cu directivele Uniunii Europene și au fost implementate în urma preocupărilor legate de impactul asupra mediului al substanțelor chimice care se găsesc în medicamente.

„Fiecare farmacie funcționează după niște norme pe care Colegiul Farmaciștilor le-a emis. E vorba de regulamentul de bună practică farmaceutică, unde sunt recunoscute clar metodele de colectare, pașii ce trebuie să fie urmați, astfel încât reglementarea dată de Ministerul Sănătății să aibă și aplicabilitate concretă în farmacie. Atunci când farmacia este reevaluată, așa cum se face în mod periodic, se punctează acest aspect de colectare a medicamentelor expirate de la populație”, spune Paul Negoiță.

Farmaciștii spun că returnarea produselor cu termenul de valabilitate depășit este o problemă veche, dar care s-a agravat în timpul pandemiei de Covid-19, deoarece cantitatea de medicamente neutilizate sau expirate a crescut.

„Farmaciile atunci erau pline de pacienți. Fiecare căuta o soluție, a fost și o nebuloasă în a căuta tratamentul cel mai potrivit, teama că nu puteau ieși din casă, i-au făcut pe oameni să-și facă mici farmacii la domiciliu”, spune Violeta Moraru, manager farmacie.

Farmaciile sunt cele care colectează medicamentele expirate de la clienți

Farmaciștii spun că numărul pacienților care aduc medicamentele expirate înapoi este mic. O parte dintre ei renunță atunci când află că trebuie să completeze un formular, în care se notează persoana care predă medicamentele și se denumirea, respectiv, lotul, data de expirare și numărul total de pastile din blistere sau flacoane. Poate dura până la zece minute procesul de predare a cinci – șase tipuri de medicamente.

„Suntem obligați să primim toate cutiile expirate, chiar dacă această colectare presupune un cost suplimentar către firma de distrugere. Se întocmește un proces verbal între persoana care ridică și persoana care predă toate acest tip de medicamente, un proces verbal de predare-primire, sub semnătură, care se transmite firmei de distrugere”, precizează Violeta Moraru.

Aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, deși sunt deșeuri periculoase, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege menit să combată poluarea cu acest tip de deșeuri.

Același proiect citează un studiu potrivit căruia în 65% dintre apele curgătoare, printre care și Dunărea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depășește chiar și de 300 de ori limitele maxime admise.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite