Iosif Călin, profesorul de istorie specialist în „buline roşii”
0
Provine din comunitatea de romi din cartierul Simileasca şi, după ce a renunţat la catedră, s-a specializat în administraţie publică.
Apartenenţa la etnia romă nu l-a împiedicat să devină un om realizat din toate punctele de vedere, ba chiar se poate spune că într-o oarecare măsură l-a ajutat. Ocupă o funcţie nu tocmai comodă în Primărie, are de rezolvat probleme sociale, problemele romilor şi nu în ultimul rând pe cele ce ţin de reabilitarea termică a locuinţelor şi consolidarea imobilelor.
A copilărit în comunitatea de romi din cartierul Simileasca şi niciodată nu şi-a ascuns originea. Fiu de fierar, nu a deprins meşteşugul tatălui său, ci a ales să înveţe carte. „Tata câştiga bine şi m-a trimis la şcoală, a vrut să mă ţin de carte. La vremea aceea, eu şi doi dintre fraţii mei eram printre puţinii copii din comunitate cu liceu”, îşi aminteşte Iosif Călin.
Ţine la tradiţiile ţigăneşti, dar spune că în Simileasca este o comunitate atipică. Părinţii nu l-au logodit în adolescenţă, după obiceiul care încă există în multe locuri. S-a căsătorit la 25 de ani, atunci când a socotit el că este vremea să îşi întemeieze o familie.
A făcut naveta la ţară
A absolvit facultatea în plin regim comunist şi a avut îndrăzneala să îşi aleagă ca temă pentru lucrarea de diplomă relaţiile dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Abordarea din punct de vedere occidental nu a fost pe placul coordonatorului său, care i-a scos două capitole importante. Nu s-a descurajat că a fost cenzurat, şi-a luat postul în primire la o şcoală de ţară din judeţul Vrancea, unde le-a predat copiilor istoria timp de patru ani.
După 1990 a predat la câteva licee din oraşul Buzău, pentru ca în cele din urmă să renunţe la activitatea didactică. A încercat la un moment dat să intre în afaceri, dar statutul de patron nu l-a prins, aşa că s-a orientat către administraţie.
Fire meticuloasă, Iosif Călin s-a apucat iar de învăţat şi a făcut studii postuniversitare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Cu patalama la mână, a devenit consilier al prefectului pentru problemele romilor.
Din 2006 este consilier al primarului Buzăului. Biroul lui Iosif Călin este binecunoscut preşedinţilor de asociaţii de proprietari din Buzău dar şi amărâţilor care cer ajutorul municipalităţii. Are răbdare şi tact, astfel că face faţă cu succes tutoror nemulţumiţilor care îi trec prgul. Fără să aibă pretenţii de mare specialist, profesorul de istorie a devenit cel mai cunoscut funcţionar cu atribuţii în reabilitare termică şi în consolidarea clădirilor cu „bulină roşie”. „Am studiat, am făcut fişe, extrase din legi. Nu mi-a fost greu să învăţ”, spune Iosif Călin.
Întrebări şi răspunsuri:
Se poate vorbi de o discriminare pozitivă a romilor?
Statul român are o datorie morală faţă de etnie. Este corect să li se acorde o şansă, iar mulţi dintre ei profită de ea. Majoritatea ţiganilor sunt oameni la locul lor. Cei care sunt certaţi cu legea sunt excepţii.
Sunt oameni care pleacă nemulţumiţi de la dvs.?
Nu a plecat nimeni de la mine înjurându-mă. Mai sunt şi unii care vin şi ţipă, dar reuşescă să îi fac să înţeleagă cum stau lucrurile şi se liniştesc. Este important să ştii să relaţionezi cu oamenii, iar eu mă pricep la asta, să comunic cu fiecare în parte.
Ce-i place:
Îmi place să citesc, să ascult Bach, Vivaldi şi Chopin, să dialoghez. Îmi place să cânt, în facultate am fost timp de doi ani membru al grupului „Song”. Îmi place să navighez pe Internet, am conturi pe mai multe reţele de socializare. Îmi place în Bucovina şi în Apuseni, nu sut un fan al peisajelor toride.
Ce nu-i place:
Nu îmi plac manelele, dar îmi place muzica ţigănească adevărată. Nu îmi place ipocrizia unora. Eu nu pot să am de la început o anume atitudine faţă de cineva, trebuie să cunosc bine oamenii ca să am o poziţie negativă, dacă este cazul. Câteodată nu îmi place că nu pot mânca ceva anume. Medicul mi-a prescris un regim alimentar pe care îl respect.
Născut: 19 septembrie 1955 Buzău
Studii: Facultatea de Istorie-Filozofie, Universitatea Bucureşti
Ocupaţia: consilier al primarului municipiului Buzău
Starea civilă: căsătorit, doi copii