Gaz metan din deşeurile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale vor inaugura, săptămâna viitoare, la Glina, o nouă etapă din construirea staţiei de epurare a Bucureştiului. În comuna ilfoveană vor fi procesate şi dejecţiile care curg prin canalizarea de sub râul Dâmboviţa. Astfel, mâlul va fi transformat în gaz metan.

Timp de patru ani de zile, cu întreruperi periodice, autorităţile au încercat să termine cel mai mare proiect de mediu din Capitală, început pe acte chiar de Ceauşescu.

Este vorba despre staţia de epurare, situată la câţiva paşi de firma de ardere a deşeurilor Protan, în localitatea Glina, la periferia Bucureştiului. Aici sunt cinci bazine de decantare, în care va fi purificată şi transformată în gaz metan toată apa murdară care vine din capitala României.

Prima linie tehnologică a fost încheiată, lucrările fiind executate de către o firmă grecească, „Aktor Athena“, trecându-se la finalul lui 2010 la perioada de probe tehnologice.

Dacă până în primăvară doar o mână de muncitori populau zona de lucru în care se află staţia, ieri a fost dat în folosinţă un sediu cât un hipermarket pentru birourile specialiştilor care vor supraveghea şi vor ţine sub control bazinele. Testul cel mai greu, spun ei, va fi însă acela de a rezista mirosului greu care provine de la compania Protan, aflată în vecinătate.

Insule din gunoi, în canalizarea de sub Dâmboviţa

Compania de tratare şi distribuţie a apei în Bucureşti, Apa Nova, s-a angajat prin contractul semnat cu Primăria Capitalei să întreţină şi să modernizeze caseta de colectare a apelor uzate. Planul de investiţii, în valoare de 39.270.000 euro, este desfăşurat pe o durată de trei ani.

„Aici se produce deja gaz metan din reziduri. Acum, de la 1 iulie, urmează să recepţionăm mai multă materie şi deci să producem şi mai mult“, ne-a declarat un reprezentant Apa Nova, firmă care de altfel se îngrijeşte de caseta colectoare şi care şi-a deschis un birou de supraveghere chiar lângă bazine.

Această canalizare se întinde pe o suprafaţă de 18 kilometri în plan şi de 45 de kilometri în desfăşurare, iar capacitatea actuală de preluare a apelor uzate este de sub 50%.

Fiindcă nu a fost curăţată niciodată în cei 25 de ani de când a fost dată în funcţiune, „Dâmboviţa subterană“ a dezvoltat adevărate micro-straturi geologice, s-au dezvoltat aluviuni atât de mari încât pe întreg traseul canalizării au răsărit 25 de insule de consistenţă fermă.

Lucrări fără toate autorizaţiile

Toate aceste reziduri şi dejecţii vor fi însă folosite pentru a produce gaz metan. „Practic, se transportă apa murdară colectată din sistemul de canalizare al Bucureştiului, provenită din 12 colectoare principale şi 11 colectoare secundare, până aici, la staţia de epurare, unde mâlul organic este transformat în gaz metan“, ne-a explicat Epsică Chiru, reprezentantul oficial al companiei Apa Nova. 

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu,  a explicat în cadrul conferinţei în care şi-a prezentat raportul de activitate că staţia de epurare s-a terminat mai mult cu chiu cu vai.

„S-a reuşit accelerarea sistemului de plăţi prin introducerea unui mecanism mai eficient, reuşindu-se astfel diminuarea duratei de plată efectivă a fondurilor ISPA“, a precizat edilul. De asemenea, s-au întreprins şi demersurile necesare obţinerii în termen a tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare care ţineau lucrările în loc.

Singura capitală din UE fără staţie de epurare

Bucureştiul este cunoscut ca singura capitală europeană care nu-şi epurează apele reziduale.

Datele Administraţiei Naţionale „Apele Române“ arată că în 2007 a fost evacuat în Dâmboviţa un volum de circa 370.000 metri cubi de ape uzate în care au fost identificate peste 25.000 de tone de sulfaţi, o tonă de cianuri şi 500 de tone de detergenţi.

Fostul viceprimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu, spunea anul trecut că Dâmboviţa este un râu mort, iar durata medie de refacere a circuitului trofic este de circa 25 de ani.


Se transportă apa murdară colectată din sistemul de canalizare al Bucureştiului până la staţia de epurare, unde mâlul organic este transformat în gaz metan
Epsică Chiru
Purtător de cuvânt al Apa Nova

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite