Emil Hoştină, românul care va juca în Harry Potter
0Emil Hoştină este unul dintre puţinii actori români care şi-au pus talentul nu numai în slujba scenelor româneşti, ci şi în slujba platourilor de filmare de răsunet mondial.
Despre teatru, film , viaţă, istorie şi arte marţiale poţi vorbi la infinit cu Emil Hoştină. Îşi dezleagă calm firul vorbelor, istoriei, dar şi pe cel al gesturilor scenice, prinzându-şi interlocutorul într-un joc al firescului şi teatralităţii în acelaşi timp. „Eu vorbesc mult...", se scuză mereu artistul, dar păstrându-şi coerenţa poveştii şi spontaneitatea. De curând personaj în filmul lui Terry Gilliam, „The Imaginarium of Doctor Parnassus", dar şi în celebrul Harry Potter - „Talismanele morţii", Emil Hoştină şi-a început cariera de actor în urmă cu opt ani pe scena Teatrului Mic din Bucureşti. Acum are în palmares peste 30 de filme româneşti şi străine.
Armata
Extrem de atras de istorie şi absolvent al Liceului Militar de la Breaza, Emil Hoştină ar fi trebuit să urmeze o carieră militară, însă teatrul a fost întorsătura de moment care i-a schimbat cursul vieţii. Şi-a dat seama, spune el, că nu căuta milităria din istorie, ci povestea, ficţiunea. „Armata m-a ajutat teribil când am avut ezitări, când trebuia să perseverez, când trebuia să stau cu arma la picior", povesteşte actorul.
Teatrul
„Mă doare stomacul de dor, dar nu m-aş mai întoarce în teatru. Teatrul te fixează, ceea ce nu e rău, dar pentru mine devenise rutina de a merge la teatru, cafeaua de la ora zece... Eu sunt o fire mai neliniştită şi nu era cinstit cu mine şi ceea ce ar fi trebuit să dau mai departe", spune actorul. După opt ani care l-au format pe scena Teatrului Mic din Capitală, Emil Hoştină se întoarce cu drag alături de foştii lui colegi.
Kendo
După ce şi-a încheiat socotelile cu teatrul, în urmă cu şase ani, a descoperit artele marţiale, kendo, realizând că acest sport este foarte apropiat de arta militară, dar şi de teatrul japonez. Îndrăgostirea sa de teatru s-a produs în 1990, după ce a lucrat la spectacolul„Trilogia antică", în regia lui Andrei Şerban, asta fiind şi sursa pasiunii pentru kendo. Astfel a creat o interdependenţă între toate elementele care îl definesc pe actorul Emil Hoştină: teatru, film, kendo, istorie şi echitaţie. „Kendo accesează înţelegerea violenţei şi cum această energie poate fi folosită în atingerea unui scop cu perseverenţă şi îndârjire. Este cadoul pe care l-au făcut samuraii, înainte de a dispărea ca şi clasă, poporului japonez". Emil Hoştină deţine centura neagră 1 DAN, fiind membru al Clubului de Kendo Ichimon, a cărui echipă a câştigat Cupa României anul acesta.
Şi filmul
„Dacă teatrul este o oglindă întoarsă a minţii, filmul este o oglindă întoarsă a sufletului. Filmul vorbeşte cu instrumentele visului, teatrul este orientat mai subtil spre conştiinţă. Filmul este discret şi cordial", defineşte Emil Hoştină diferenţele dintre cele două instanţe. Nu ar lăsa filmul pentru nimic în lume, pentru că îi conferă libertatea la care a visat dintotdeauna. „Am prins prea mult gustul acestei întâmplări din viaţa mea, pe care o numesc libertate. Îl plătesc cu grijă, nelinişte, dar am multă satisfacţie. Suntem mereu supuşi miracolului şi hazardului", spune actorul.
Întrebări şi răspunsuri
Consideraţi miraculoasă cariera dumneavoastră de până acum?
Pot să spun că e miraculos. Dar eu nu gândesc în termeni de carieră, nu în sensul teribilist. Mi-am dat seama destul de târziu că în ceea ce priveşte cariera actorului este dificil de realizat. A avea carieră înseamnă a bifa nişte întâmplări artistice. Teatrul şi filmul au ajuns în etapa în care nu se poate vorbi de carieră în sensul Cary Grant, chiar şi Victor Rebengiuc.
Sunteţi un actor mai cunoscut în afară decât în România?
Cunoscut e mult spus, sunt cunoscut de breslaşi. Dacă aş fi fost britanic mi s-ar fi deschis mai multe uşi. Serialele britanice în care joc eu nu sunt difuzate aici, în România. Aici sunt doar meciuri în picioare.
Ce-i place
„Îmi place ce au făcut Covaci cu Baniciu din textele lui Ujică şi Foarţă, în anii '70, îmi plac basmele româneşti, filmele lui Tarkovski". Emil Hoştină spune că adoră să meargă la călărie, iar în topul plăcerilor Shakespeare este mai presus de toate.
Ce nu-i place
Tânărul actor mărturiseşte că nu-i plac stridenţa, mitocănia, ipocrizia şi „devastatoarea lipsă de criterii din societatea românească". Printre lucrurile care îi displac este şi lenea, de care recunoaşte că uneori dă dovadă şi el.
Profil
Născut: 9 Februarie 1974, Medgidia (Constanţa).
Studii: Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, Actorie
Cursuri postuniversitare de film şi TV la Facultatea de Film a UNATC
Doctorat în teatru la UNATC - „Putere şi imaginare în teatrul lui William Shakespeare"
Familie: Este căsătorit