Bucureşti: A prescris reţete false în valoare de 500.000 de euro
0Medicul Tiberiu Viorel Mogoş, care a prescris reţete pentru diabet foarte scumpe sau cu medicaţie întinsă pe o durată lungă de timp, este cercetat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Specialistul diabetolog a prescris, în opt luni, insulină în valoare de 500.000 de euro. Pe reţete erau trecute combinaţii de medicamente care sunt interzise.
Verificările reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii au scos la iveală multiple nereguli în prescriere în cazul unui medic diabetolog din Bucureşti. Acesta a prescris două reţete cu medicamente antidiabetice, fiecare în valoare de circa 110.000 lei, în condiţiile în care tratamentul cu antidiabetice costă în medie 1.195 lei/pacient pe an iar prescrierile nu se fac pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
Cele două reţete includ fiecare prescrieri de câte 270 bucăţi de stilouri cu insulină. Potrivit experţilor comisiei, cantitatea prescrisă acoperă tratamentul unui diabetic pe 22 de ani.
Peste 600 de reţete cu o valoare de 3.000 de lei fiecare
Acelaşi medic a prescris peste 600 de reţete pentru tratamente de 90 de zile, cu o valoare medie de 3.000 lei, mult peste costul mediu anual al tratamentelor pentru un diabetic. De asemenea, medicul a prescris lunar doze de 90 de medicaţie specifică aceloraşi pacienţi.Verificarea va fi continuată şi pentru restul de reţete eliberate de acest medic.
Experţii comisiei atrag atenţia asupra faptului că aceste reţete încalcă orice protocol şi logică medicală, prescrierea asociind medicamente care nu se combină niciodată pentru patologia înscrisă.
Comisia a identificat şi faptul că, în majoritatea cazurilor, reţetele prescrise de medicul din Bucureşti au fost eliberate de aceeaşi farmacie. Potrivit investigaţiilor, farmacia a înregistrat reţetele acestuia pe numele altui medic. Pe codul unui singur medic, farmacia a mai înregistrat şi reţetele altor cinci medici diabetologi, încălcând regulile şi reglementările CNAS.
Astfel, pe numele unui singur medic au fost înregistrate, din investigaţiile preliminare, cel puţin 600 de reţete semnate şi parafate însă de alţi medici, ceea ce arată clar perpetuarea neregulilor la această farmacie.
Există suspiciunea înregistrărilor false pentru circa 9.000 de reţete
Potrivit reprezentanţilor farmaciei, în cazul reţetelor în care s-au prescris 270 de stilouri de insulină, personalul său nu a eliberat decât trei bucăţi pentru fiecare reţetă. Farmacia recunoaşte însă că cererea de decontare către CNAS s-a făcut pentru întreaga cantitate, şi nu pe cea eliberată.
Investigaţiile Parchetului trebuie să stabilească dacă această cantitate neeliberată a fost reintrodusă în circuit, precum şi dacă există şi care este gradul de implicare şi vinovăţie a personalului de la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, care a aprobat decontări şi reţete individuale ce depăşesc 25.000 euro, precum şi al distribuitorilor de medicamente.
Comisia va continua să cerceteze modul în care au fost prescrise, eliberate şi decontate şi alte reţete pentru diabetici, în cazul sesizat Parchetului vizând doar Bucureştiul şi doar primele dintre cele mai evidente nereguli.
În perioada următoare, Comisia va face publice şi primele rezultate ale evaluării Programului Naţional de Cancer.
S-a cerut decontarea unei reţete în valoare de un miliard de lei vechi
Potrivit experţilor, schema de fraudare era relativ simplă. Un medic diabetolog a prescris în opt luni insulină în valoare de 500.000 de euro. Suspiciunile de fraudă au apărut imediat, asta şi pentru că pe reţete erau trecute combinaţii de medicamente care sunt interzise. Toate reţetele ajungeau la o singură farmacie din Bucureşti, care aşa-zis elibera tratamentele şi cerea decontarea banilor de la Casa de Asigurări.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, este convins că foarte multe dintre aceste medicamente au fost prescrise numai pe hârtie.
'N-au fost eliberate, n-au ajuns niciodată în farmacie. Este doar un circuit scriptic în farmacie, Mai mult de atât, verificările ministerului au arătat că la farmacia respectivă au fost decontate 9.000 de reţete dubioase. Asta înseamnă că e posibil să existe şi alţi medici implicaţi în acest circuit. Este o problemă şi cu cei care se ocupă de validarea acestor reţete, probabil că ar fi trebuit să se sesizeze că era decontată o reţetă de un miliard de lei. Eu mă aştept ca toţi cei care sunt implicaţi în reţea - n-am să ezit să o numesc aşa - vor fi sancţionaţi administrativ şi legal' - a spus ministrul Bazac.
Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a trimis, miercuri, Institutului Paulescu o adresă prin care medicul în cauză a fost exclus din contractul cu instituţia.