Investiţii de 1,3 milioane de lei la Cetatea Făgăraş. Anul acesta se vor deschide publicului Turnul Roşu, Turnul Temniţă şi vechea cramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale continuă investiţiile la Cetatea Făgăraş. Anul acesta au fost alocaţi 1,3 milioane de lei pentru a renova şi deschide noi atracţii pentru public.

Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fost Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Edilii ar dori să reabiliteze întreaga cetate, dar pentru asta este nevoie de peste 17 milioane de lei. O asemenea sumă nu este disponibilă din bugetul local şi se doreşte accesarea de fonduri europene. Până atunci însă edilii investesc 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii.

Investiţiile făcute anul trecut au dat roade, iar numărul de turişti a crescut mult. Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de anis ala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

Sala Tronului de la Cetatea Făgăraş.

Cea mai nouă atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. Cetatea a primit anul trecut şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite