Dacă noua lege ar funcţiona, jumătate dintre elevii brăileni n-ar mai primi alocaţie: ei au peste 400.000 de absenţe în primul semestru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege care prevede sistarea plăţii alocaţiei în cazul chiulangiilor nu-i văzută cu ochi buni, dar nici nu schimbă regulile elevilor.Dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt de părere că măsura „pedepsirii" celor are acumulează mai mult de 20 de absenţe este una „preventivă", şcolarii nu se prea consumă.

Dacă ar fi după noua lege, jumătate dintre elevii noştri ar trebui să nu primească alocaţie. Au deja peste 400.000 de absenţe. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila sunt de părere că o astfel de măsură nu este atât coercitivă, cât preventivă.


„Este un instrument dintr-un set menit să responsabilizeze elevul în ceea ce priveşte importanţa frecventării cursurilor. Nu este gândit ca o pedeapsă, ci ca o măsură de prevenire a absenteismului şcolar", ne-a declarat profesorul Romeo-Cezar Mocanu, inspector şcolar adjunct.


Numărul total al elevilor din judeţul Brăila pe semestrul întâi al anului şcolar 2009 - 2010 se ridică la 39.970. Numărul absenţelor se ridică la 404.060, adică un procent de 10,11 absenţe pe elev. Învăţământul liceal este sectorul care înregistrează cele mai multe absenţe, raportul absenţe - elev este de 20 la 1.


Păstrez absenţele pentru final
Chiar dacă de obicei elevii mai mari lipsesc mai mult, nici cei mici nu se lasă mai prejos. „De obicei păstrez absenţele pentru sfârşitul semestrului. Atunci când se apropie vacanţa şi nu mai am chef să învăţ, chiulesc", ne-a mărturisit Ionuţ, elev în clasa a VII-a.


În ceea ce priveşte motivul pentru care un elev lipseşte şi posibilitatea ca un copil să primească o absenţă nemotivată pentru că părinţii nu l-au lăsat să se ducă la şcoală şi l-au obligat să muncească, situaţie prezentă mai ales în mediul rural, reprezentanţii ISJ spun că ei nu au de unde să ştie acest lucru.


„Motivaţia din spatele absenţelor consemnate în catalog nu se contabilizează la nivel judeţean, ci este monitorizată de profesorii diriginţi", a mai spus prof. Mocanu.
„Părinţii ar trebui să se gândească la interesul elevului. Educaţia este o investiţie pe termen lung şi are prioritate în faţa nevoilor imediate, de ordin material. Conform legii, învăţământul este obligatoriu, absenţele în mod frecvent nefiind scuzabile şi nici legale", ne-a mai spus acesta.


Noile reglementări ale legii prevăd că familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară beneficiază de alocaţie numai în condiţiile în care copiii frecventează regulat cursurile unei instituţii de învăţământ. Alocaţia este pierdută în momentul când elevul are 20 de absenţe nemotivate şi nota la purtare mai mică de 8.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite