Botoşani: „Primesc în gazdă plătitor la întreţinere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înglodate în datorii, persoanele cu venituri mici îşi împart casa cu străinii pentru a-şi achita facturile la utilităţi. Agenţiile imobiliare au tot mai multe solicitări de acest fel, iar ziarele sunt pline de anunţuri la mica publicitate prin care se caută „parteneri“ la plata întreţinerii. 

Facturile mari la utilităţi din timpul iernii i-au obligat pe botoşănenii cu venituri mici să găsească repede soluţii pentru a nu fi copleşiţi de datorii. Pentru mulţi, cea mai la îndemână metodă a fost să-şi împartă cheltuielile la întreţinere cu alte persoane, primite de nevoie în gazdă.

Aspazia Ursachi locuieşte într-un apartament cu patru camere în zona stadionului şi este nevoită să ia în gazdă pentru că nu mai face faţă cheltuielilor de întreţinere. Femeia a dat anunţ în ziar şi acum aşteaptă clienţi.

„Aş dori două fete sau o familie de tineri căsătoriţi, fără copii. Le dau două camere cu 50 de euro, cu condiţia să contribuie la utilităţi. Să plătească jumătate din întreţinere.  Ultima factură la cădură a fost 500 de lei. Pensia mea este cu puţin mai mare“, a spus botoşăneanca.

Chiriaşi în sufragerie

Iulian Ivanov este un alt botoşănean dispus să renunţe la sufragerie. „Stau în zona mall-ului, aproape de Centru, şi ofer toate condiţiile contra sumei de 600 de lei pe lună, cu cheltuieli de întreţinere incluse în preţ. Apartamentul este decomandat şi închiriez doar sufrageria, care are dimensiunile unei garsoniere“, a spus Iulian Ivanov.  Şi agenţiile imobiliare sunt asaltate de astfel de cereri. Agenţii spun că pe zi ce trece vând tot mai puţine apartamente, însă a crescut simţitor numărul celor care îşi scot locuinţele la închiriat sau primesc în  gazdă.

Se mută la rude pentru a închiria apartamentul

„Au fost vreo opt cazuri când copiii s-au mutat cu părinţii sau invers, pentru a lăsa un apartament liber care să fie scos la închiriat. Cele mai multe sunt persoanele cu venituri mci care sunt dispuse să primească în gazdă tineri care să contribuie la costurile de întreţinere“, a explicat Cornel Timofte, expert imobiliar. Cei care recurg la astfel de soluţii sunt proprietarii apartamentelor cu trei sau patru camere, care primesc facturi uriaşe la întreţinere.

La un apartament cu patru camere, facturile la căldură, apă caldă, curent electric şi gaz depăşesc 500 de lei lunar. În schimb, pentru închirierea unui astfel de imobil proprietarul poate câştiga lunar cel puţin  200 de euro.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite