Îţi încarci telefonul pedalând. Cum îi determină o mână de tineri pe bistriţeni să facă sport, mizând pe dependenţa de gadgeturi
0
Cine s-ar fi gândit că ar putea exista posibilitatea să îţi încarci telefonul chiar în centrul Bistriţei, în parc? E posibil cu ajutorul unei biciclete care, în schimbul unei jumătăţi de oră de pedalat, îţi oferă energia necesară să îţi încarci gadgeturile. Acesta este proiectul Cercetaşilor Bistriţeni, o mână de tineri care s-au gândit că aşa îi vor atrage pe oameni spre sport.
De mai bine de o săptămână, în parcul municipal din Bistriţa stă cuminte o bicicletă ce aşteaptă să fie utilizată. Aceasta nu îţi permite numai să îţi îmbunătăţeşti condiţia fizică, ci îţi încarcă şi gadgeturile.
Bicicleta conţine o baterie, care se încarcă cu energie în momentul în care cineva pedalează. Pentru a încărca bateria este nevoie de o pedalare intensă de o oră. Aceasta permite încărcare a două gadgeturi.
Singura chestie de care au nevoie amatorii de sport care rămân fără baterie la telefon este gadgetul şi un cablu, care mai apoi se leagă la bicicletă. Proiectul aparţine Cercetaşilor Bistriţeni şi a reprezentat o provocare pentru două firme din municipiu, care s-au ocupat de partea tehnică şi respectiv mecanică.
Nu trece zi, cu soare sau cu ploaie, în care tinerii să nu se oprească lângă bicicletă să se minuneze sau chiar să o încerce. Întrebarea care apare în mintea tuturor este: „chiar funcţionează?”
Bicicleta care îţi încarcă telefonul face parte dintr-un proiect al Cercetaşilor Bistriţeni, finanţat de către Primăria Bistriţa. Sistemul în sine a costat cu materiale şi manoperă 1830 de lei.

Prin pedalare se produce energie, care este înmagazinată într-o baterie (Foto: Cercetaşii Bistriţeni)
„Conceptul ne aparţine, nu am avut niciun model. La partea tehnică a lucrat o firmă, iar la cea mecanică altă firmă, ambele din Bistriţa. Noi am cumpărat materialele necesare, iar ei s-au ocupat de tot. Am vrut să oferim şi ceva practic şi folositor bistriţenilor şi în acelaşi timp să transmitem şi un mesaj legat de consum, de economie, de poluare”, povesteşte Sidor Costinaş, preşedintele Fundaţiei Cercetaşilor Bistriţeni, cel care a şi pus bazele acestei fundaţii în urmă cu 20 de ani.
La acest proiect, care conţine şi o campanie de informare cu privire la mediu şi una de ecologizare, iau parte câţiva zeci de tineri cercetaşi. Sidor Costinaş recunoaşte că multora nu le vine să creadă că sistemul chiar funcţionează şi mai mult, este şi prietenos cu gadgeturile lor, neexistând posibilitatea să le strice.
Acesta mai spune că deşi este în Parcul Municipal de doar o săptămână, bicicleta a necesitat deja reparaţii de trei ori, asta pentru că unii nu sunt prea prietenoşi cu lucrurile din spaţiul public.
Pentru a pune la punct acest sistem, Cercetaşii Bistriţeni au avut nevoie de două luni. Una pentru concept şi soluţiile de implementare şi alta pentru punerea lor în practică.
Întrebat dacă este mulţumit de ce a ieşit şi dacă se aştepta ca bicicleta să aibă atâta succes, Sidor Costinaş spune:
„Foarte mulţumit sunt. Ne-a depăşit şi nouă aşteptările. A fost ideea soţiei, ne-am tot gândit să facem ceva care să îi determine pe oameni să facă şi sport şi să fie şi actual, să vină în ajutorul unor oamenii care nu pot să se despartă de telefon şi tabletă”, completează „cercetaşul”.
