Tânăr din Maramureş, prezent pe lista scurtă a celui mai important concurs de fotografie din lume. Cum arată imaginea selectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotograful Alex Robciuc
Fotograful Alex Robciuc

Alex Robciuc este un fotograf originar din Maramureş care a ajuns pe lista scurtă a nominalizărilor la Sony World Photography Awards, cea mai importantă competiţie foto din lume.

La 33 de ani, fotograful Alex Robciuc se bucură de cea mai mare realizare profesională de până acum: alegerea sa printre nominalizaţii Sony World Photography Awards, cel mai important concurs foto din lume. 

De loc din Sighetu Marmaţiei, Maramureş, Alex lucrează la un studio foto din Timişoara, iar poze făcute de el au apărut în reviste şi publicaţii de pe întreg mapamondul, din faimosul ghid turistic Lonely Planet, ziarul nemţesc der Spiegel, National Geographic, The Telegraph, The Guardian, DailyMail, La Repubblica, Corriere della Sera, 9Gag, AP, boredpanda.com etc.

„Nominalizarea înseamnă mult. E cea mai mare realizare din punct de vedere profesional de până acum. E o onoare să fiu prezent printre elitele mondiale ale fotografiei şi e un imens imbold pentru mine să continui ceea ce fac, să mă perfecţionez“, mărturiseşte fotograful pentru „Adevărul“.

Poza lui Alex e una dintre cele 13 finaliste la secţiunea „Culture“ dintre mii de imagini. Fotografia ce l-a adus atât de departe e din Maramureşul natal, a fost făcută în 2018 şi înfăţişează un bărbat privind pe fereastră.

fotografia lui alex robciuc foto alex robciuc facebook

Anul acesta a fost un număr record de fotografii înscrise, circa 326.997 de imagini din 195 de ţări, i se spunea lui Alex în mailul ce-l anunţa că se numără printre nominalizaţi. „A fost o mare surpriză pentru mine. Nu mă aşteptam. M-am bucurat foarte mult“, afirmă fotograful. Sony World Photography Awards are mai multe categorii de concurs: Profesional, Open (o singură imagine; aici sunt zece secţiuni, printre care şi Culture), Student (pentru universităţi şi instituţii de cercetare), Tineri (pentru cei ce au între 12 şi 19 ani), National Award (premii pe naţiuni).

S-a înscris anul trecut, prin toamnă, cu două poze. Zilele astea s-a trezit cu un mail că a fost selectat în lista de nominalizare. Alex poate să ajungă mai departe şi să câştige fie titlul de fotograful numărul 1 din categoria Culture, fie fotograful de la categoria Open sau premiul National Award. Pe 26 februarie va afla.

Indiferent de rezultat, Alex e bucuros că a fost nominalizat dintre mii de concurenţi şi că poza făcută de el – ca a tuturor celor nominalizaţi – va fi expusă la Casa Somerset din Londra în intervalul 18 aprilie - pe 6 mai. Întrebat cu ce-l ajută această nominalizare, Alex spune că înseamnă foarte multă expunere.

Mai puteţi citi:

Superba fotografie din Apuseni publicată de National Geographic. „Recunoaşterea editorilor înseamnă mult pentru mine“

Pentru Alex Robciuc, un fotograf îndrăgostit de România, căutarea unghiului perfect e obişnuinţă. Cel mai recent proiect al său a primit o recunoaştere cum nu se aştepta: faimoasa revistă National Geographi i-a publicat una dintre imaginile suprinse de el în ţinutul Apusenilor.

Ardealul, cel mai interesant loc din lume care trebuie vizitat în 2016. Verdictul, dat în „Lonely Planet“, unul cele mai citite ghiduri turistice de pe mapamond

Transilvania a fost plasată pe primul loc în secţiunea „Regiuni“ a topului „Lonely Planet Best in Travel 2016“, unul dintre cele mai apreciate şi influente ghiduri turistice din lume.

Transilvania, în topul destinaţiilor şi în 2017. Ghidul popular care invită turiştii lumii în Ardeal: „Este fabulos de ieftin

Transilvania este şi anul acesta în topul destinaţiilor recomandate de cele mai importante ghiduri turistice. „Rough Guides” plasează Ardealul în topul 3 al destinaţiilor pentru călătorii cu buget redus în 2017. 

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite