FOTO Cum vor impulsiona voucherele de vacanţă turismul românesc şi cine beneficiază de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 4-6 martie, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii din Bacău a avut loc Târgul de Turism. În cadrul manifestării expoziţionale a avut loc şi dezbaterea publică refeitoare la voucherele de vacanţă, recent introduse prin lege. La discuţii au luat parte operatori din turism, reprezentanţii unor autorităţi locale dar şi ai Agenţiei Naţionale pentru Turism.

Începând din acest an, angajaţii din domeniul privat vor putea fi recompensaţi de şefi cu vouchere de vacanţă, care sunt utilizabile doar pe teritoriul României şi care prezintă mai multe facilităţi atât pentru angajator cât şi pentru oamenii de afaceri din turism. Până în momentul de faţă trei companii emit voucherele. Este vorba de Sodexo, Edenred şi Cheque Dejuner România. „Salutăm această măsuă, foarte bună, care va reprezenta o gură de aer pentru turismul autohton. Potrivit legii, facilităţile fiscale vor aduce o reducere de până la 40% a taxelor şi impozitelor locale“, a spus Dumitru Nănescu, administratorul unei companii de turism din Bacău.

O vacanţă în România are o valoare maximă de 6300 de lei iar voucherele sunt emise în cadrul campaniei naţionale „Vacanţă în ţara mea“. Firmele de turism au stabilit prin lege un comision de maxim 10% iar patronii firmelor îşi vor putea deduceo parte din vacanţă din impozit. „Această măsură va conduce la reducerea evaziunii fiscale. Ele pot fi folosite direct cu hotelurile şi pensiunile din ţară, prin intermediul agenţiilor de turism licenţiate şi prin unităţile de cazare autorizate de Agenţia Naţională de Turism. Se estimează că această măsură va aduce 430 de milioane de euro, care vor intra în turismul românesc şi în economie“, a mai spus Dumitru Nănescu.


Potrivit legii voucherele nu sunt transmisibile iar tichetele au o valoare nominală de 10, 20, 30, 40 şi 50 de lei. Potrivit calculelor, cei care îşi vor răsplăti angajaţii cu vouchere îşi vor deduce din impozite mare parte a banilor. Spre exemplu, la vouchere de 1000 de lei economia făcută de angajator se ridică la 758 de lei.

image

În cadrul Târgului de Turism au fost prezenţi principalii operatori şi agenţiile de turism din România dar şi principala agenţie din Bulgaria. Au avut stand şi Consiliul Judeţean Bacău, Primăria Moineşti dar şi Agenţia Naţională de Turism, reprezentată de Adrian Salomia. Tema voucherelor de vacanţă a trezit speranţa unei relansări a turismului românesc. În ultimii ani, românii au preferat vacanţele în Bulgaria, Grecia, Turcia sau Spania în detrimentul celor din România, de multe ori mai scumpe.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite