Un soldat din Arad a răspuns cu „o să încerc“ unui ordin venit de la un superior. Cum a fost pedepsit

0
Publicat:

Soldatul a ajuns în fața Tribunalului Militar după un răspuns obraznic adresat comandatului unității, fiind acuzat de insubordonare.

Tribunalul Militar din Timișoara
Tribunalul Militar din Timișoara

Soldatul a fost angajat al U.M. 01249 Arad de la 15 ianuarie 2021 până la data de 18 iunie 2022, când a fost trecut în rezervă prin demisie.

Pe 4 iunie 2022, el a avut un conflict cu comandantul unității, refuzând să respecte un ordin.

Potrivit actului de acuzare, soldatul primise comanda să meargă în misiune, în data de 4 iunie 2022 la ora 5 dimineața, într-un poligon unde era organizat un exercițiu militar. Pe drum, TAB-ul pe care îl conducea s-a defectat, astfel că echipajul a revenit în unitate, urmând ca a doua zi să reia misiunea, la aceeași oră. Auzind comanda, soldatul a părăsit garnizoana fără să revină la programul stabilit.

”Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: „O să încerc!”.

La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare”, scrie ziare.com.

Superiorii săi spun că militarul a avut o atitudine ”sfidătoare, arogantă şi ireverenţioasă”, exprimându-se direct: „refuz să dau orice fel de explicaţii”.

Din cauza atitudinii sale a fost declanşată procedura de cercetare a evenimentului şi, în final, sesizarea parchetului militar competent.

Soldatul s-a apărat în fața judecătorilor spunând că era epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat.

El a demisionat din armată, însă dosarul penal a rămas în instanță, fiind găsit vinovat pentru insubordonare și a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânare și un termen de supraveghere de doi ani. Decizia Tribunalului Militar Timișoara nu este definitivă.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite