Scandal pe un monument misterios în valoare de două milioane de euro, care va fi amplasat în centrul Aradului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali din municipiul Arad vor decide joi, în cadrul unei şedinţe de consiliu, amplasamentul Monumentului Marii Uniri. Monumentul, realizat de către sculptorul Florin Codre, care a câştigat licitaţia în anul 2007, trebuia finalizat până în anul 2012. De atunci au fost nenumărate scandaluri legate de acest subiect, cel mai recent fiind legat de amplasarea lui.

Iniţial acesta trebuia amplasat pe lacul de la Pădurice şi chiar a fost plătit un studiu de fezabilitate, însă acum Primăria Arad vrea altă locaţie, Piaţa Catedralei, lucru care îi nemulţumeşte pe mai mulţi localnici, inclusiv pe Gheorghe Seculici (om politic şi arhitect, socrul primarului Gheorge Falcă). El a trimis o scrisoare deschisă către consilierii municipali arădeni, în care le cere să nu susţină amplasarea Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei.

 „Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Judeţean Arad, într-o Piaţă a Drapelului care ar urma să fie creată şi amenajată special în acest scop, aşa cum am susţinut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat şi Drapelul României, care astăzi nu are un spaţiu dedicat în municipiul Arad, şi se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieţei Revoluţiei. Monumentul Marii Uniri, realizat într-un stil modern, nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieţei Catedralei“, a arătat Seculici în scrisoarea deschisă.

În proiectul aflat pe ordinea de zi de joi se arată: „Pentru o mai bună punere în valoare a Monumentului Marii Uniri, realizat de sculptorul Florin Codre, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin Planul Urbanistic Zonal Piaţa Catedralei, s-a reconsiderat, împreună cu reprezentanţii Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, amplasarea monumentului în zona Piaţa Catedralei. Totodată amplasamentul din Piaţa Catedralei asigură accesul fiabil la monument cu ocazia evenimentelor de comemorare a eroilor, lucru solicitat şi de către Asociaţia pentru ridicarea «Monumentului Marii Uniri»“.

O întârziere de cinci ani

Pieţarii din zona Catedralei nu sunt de acord să fie amplasat monumentul acolo, deoarece ar înseamna mutarea lor în altă parte. Amintim că luna trecută reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai judeţului Arad, dar şi sculptorul Florin Codre au făcut o plimbare prin oraş pentru a vedea spaţii pentru amplasarea monumentului. Primarul a spus atunci că sculptorul care a realizat monumentul a venit propunerea ca să se amplaseze în faţa Primăriei, în locul actualului Monument al Revoluţiei.

Amintim că în 2007 artistul Florin Codre a câştiga un proiect în valoare de 10 miloane de lei (peste 2 milioane de euro), finanţat de minister, prin care se angaja să realizeze, pentru Arad, un monument reprezentativ dedicat Marii Uniri.

Conform contractului, Codre ar fi trebuit să finalizeze lucrarea până la 1 decembrie 2012, zi în care trebuia inaugurată, dar şi să asigure, din banii primiţi, transportul lucrării în România. Monumentul nu a fost amplasat nici azi şi nici nu au fost date publicităţii fotografii ale lui, însă reprezentanţii Primăriei spun că acesta există şi că va fi inaugurat cât de curând, după ce se va stabili amplasamentul. 

Vă mai recomandăm: Ţeapă de 10 milioane de lei cu Monumentul Marii Uniri de la Arad. Ministerul Culturii a făcut plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre

Scandal penal pe monumentul Marii Uniri, pierdut în China

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite