Subvenții cu acte false pentru berbeci din rasa Țurcană. Ce pedepse au primit doi ciobani care au falsificat actele

0
Publicat:

Doi ciobani din Alba au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Unul dintre ei a primit, ilegal, subvenții pentru 10 berbeci din rasa Țurcană pură, pe care nu îi avea.

Unul dintre ciobani a cerut ilegal subvenții pentru 10 berbeci din rasa Țurcană FOTO Adevărul
Unul dintre ciobani a cerut ilegal subvenții pentru 10 berbeci din rasa Țurcană FOTO Adevărul

Potrivit DNA Alba Iulia, pe baza unor documente primite de la primul inculpat (Ioan B.), cel de al doilea (Dumitru C.) a reușit să acceseze fonduri europene de 41.510,27 lei. Acesta a susținut că deține berbeci din rasa pură Țurcană, dar în realitate nu avea asemenea animale în gospodărie. Faptele s-au întâmplat în cursul anilor 2018 – 2019, iar prima hotărâre în dosarul penal a fost pronunțată la Tribunalului Alba în data de 6 iunie 2023.

S-a mai reţinut că al doilea cioban a prezentat la APIA zece certificate de origine falsificate, aparent emise în anul 2017 şi formularul de mişcare falsificat, primite de la celălalt inculpat. Procurorul a menţionat că acesta a folosit cele 10 certificate de origine, încă din data de 5 iunie 2019 pentru înscrierea numerelor matricole din cuprinsul acestora în Registrul genealogic dar şi ulterior, cunoscând că sunt false, deoarece cei 10 berbeci nu erau de rasă pură Ţurcană.

În sarcina celui de-al doilea inculpat s-a reţinut, în esenţă, faptul că în perioada 31 august 2018 – 30 octombrie 2018, după ce a înregistrat ovinele masculi în exploataţia sa de ovine, a oferit aceste numere matricole şi data naşterii ovinelor masculi aferente acestora către o persoană de sex masculin, rămasă neidentificată, în vederea falsificării certificatelor de origine.

Muncă în folosul comunității

Pentru perfectarea tranzacţiei, în data de 30 octombrie 2018 a solicitat medicului veterinar de liberă practică împuternicit să întocmească formularul de mişcare în care să ateste transferul fictiv al celor 10 ovine masculi indicate în certificatele de origine falsificate în exploatația de ovine a celui de-al doilea cioban.

Primul crescător de ovine, din Ocna Mureș, cel care a obținut fondurile UE pe baza documentelor false, a fost condamnat la 2 ani 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare. Cel de-al doilea, din comuna Șugag, a fost condamnat la 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate. De asemenea, magistrații i-au obligat pe cei doi fermieri, în solidar, la plata sumei de 41.510,27 lei către APIA, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării prejudiciului, cu titlu de daune materiale.

Cei doi mai trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile. Hotărârea a fost contestată de procuror la Curtea de Apel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite