Zeci de lideri sindicali se inghesuie de-a valma pe listele electorale
0* CNSLR-Fratia a semnat un acord cu PSD, dar cativa lideri ai confederatiei s-au orientat spre PNL * Marius Stinghe, liderul sindicatelor Uzinelor Roman afiliate la Cartel Alfa, dupa ce a blocat de cateva ori Brasovul cu mitingurile sale antiguvernamentale, s-a metamorfozat in candidat PSD
Lideri sindicali, mai mici sau mai mari, s-au inghesuit pe listele electorale pentru alegerile locale. Pofta pentru fotolii a fost atat de mare, incat a dus la ignorarea liniei confederatiei sindicale la care erau afiliati. CNSLR-Fratia, de pilda, a incheiat un acord privilegiat cu PSD, acord ce presupunea, printre altele, si "distribuirea" de locuri eligibile sindicalistilor. Marius Petcu, liderul confederatiei, spune ca a prezentat lui Octav Cozmanca o "lista de revendicari" ce cuprindea cel putin un loc de consilier judetean, 1 sau 2 consilieri municipali si 3 consilieri locali pentru fiecare judet din tara. Oferta a fost insa sub asteptari, asa ca exista cazuri de lideri CNSLR-Fratia care s-au orientat spre alte partide, inclusiv PNL, fiecare dupa posibilitatile de "lobby" local. In ceea ce priveste celelalte trei mari confederatii, Cartel Alfa, BNS si CSDR, judecand dupa injuraturile repetate adresate PSD-ului in ultimii ani, refuzul de a semna orice soi de intelegere cu guvernantii, inclusiv acordul social pe 2004, si dupa autoproclamata independenta fata de toate partidele politice, n-ai fi crezut ca vor avea candidati.
Si totusi aceste confederatii au destui lideri pe listele electorale impartiti "impartial" pe toata scena politica. Renumitul Marius Stinghe, membru al Cartel Alfa, cel care a blocat zile intregi Brasovul de mitinguri de lupta impotriva PSD candideaza acum pe listele acestuia, Nicolae Dragan, lider important al BNS in Resita, candideaza pe listele PUR, un partid care a dat impresia ca promoveaza mai degraba oameni de afaceri, liderii din industria usoara ai CSDR s-au orientat la Bucuresti catre Forta Democrata etc. Secretarul general al Cartel Alfa, Ioan Homos, spune ca nu stie cati lideri sindicali din confederatie candideaza pentru alegerile locale, dar "sunt multi". "Fiecare membru de sindicat are propria optiune politica, iar regulamentul confederatiei nu impune decat ca, pe perioada campaniei, cei care candideaza sa se autosuspende din functie. In rest, liderii locali nu sunt alesi de noi, nici macar numiti, asa ca o eventuala candidatura este problema membrilor de sindicat locali. N-am facut o lista cu cei care candideaza pentru ca nu ne-a interesat, dupa alegeri, daca iese careva, abia atunci va fi subiect de interes pentru confederatie", ne-a declarat Homos. In ceea ce priveste BNS, situatia este si mai incurcata. Liderii confederatiei au anuntat ca, dezgustati de politicienii romani care nu lucreaza in interesul maselor muncitoresti, la cererea membrilor lor de sindicat, isi infiinteaza propriul partid. In prezent lucreaza de zor la platforma-program. Dupa cum arata listele locale, liderii de la baza se pare ca nu pun insa prea mare pret pe forta viitorului partid. Dumitru Costin ne-a raspuns sec ca nu stie cati sindicalisti din BNS candideaza. Nu-l intereseaza nici candidatii, nici cei care vor iesi consilieri locali. "Conform statutului BNS, oricine poate sa candideze pe listele oricarui partid, cu exceptia liderilor confederali. Este o optiune personala", ne-a declarat Costin.
Victor Stan, unul din vicepresedintii CNSLR-Fratia, actual consilier local la Primaria Capitalei si, in continuare, candidat local pe listele PSD, nu crede in dezinteresul liderilor Cartel Alfa si BNS fata de candidaturi. "Hai dom'le, aia au aterizat din cer pe liste?! Cum puteti sa credeti ca n-au existat niste negocieri prealabile asupra carora confederatiile au fost informate din timp? Cel putin noi, CNSLR-Fratia, am facut treaba asta transparent."
Dupa ce l-au injurat si blestemat pe intrecute,
Bosii sindicali brasoveni - buluc pe listele "PSD-ului criminal"
Schimbare de macaz in randurile capeteniilor sindicale de sub Tampa, odata cu apropierea sorocului electoral. Dupa ce ani la rand au injurat si blestemat pe intrecute partidul de guvernamant, bosii sindicali si-au descoperit brusc "profunde simtiri social-democrate". Si, fara sa stea mult pe ganduri, s-au bulucit pe listele de candidati ale "PSD-ului criminal", caruia pana mai ieri ii plimbau pe sub ferestre sicrie, cruci si lumanari aprinse, la marsurile si mitingurile cu "Jos!". Lucru de inteles, dupa cum explica mai-marii pesedisti cu care au batut palma: oamenii au cam ramas fara "obiectul muncii" si incearca si ei sa-si faca un rost in viata sub pulpana unui "partid serios si puternic". Mai cu seama ca, daca ar fi sa dam crezare declaratiilor lor de avere, dupa ani de "devotament in slujba intereselor maselor" nu s-au ales cu mai mult de un apartament de bloc, o Dacie sau un Oltcit si o bucatica de miriste, si alea dobandite numai ei stiu cu cate sacrificii.
Cel mai cunoscut dintre acestia este Marius Stinghe, vajnicul lider al Sindicatului Liber Independent de la Roman Brasov, afiliat la Cartel Alfa, ajuns sub culorile pesediste dupa o scurta "logodna" cu PRM-ul. Aflat pe pozitia 7 pe lista de candidati pentru Consiliul Local Brasov, el candideaza "la secret" sub numele Stinghe Ioan, disimulare motivata cu argumentul "Marius e al doilea prenume, da' am uitat sa-l trec".
Tot ca "reprezentant" al sindicalistilor de la Roman candideaza - dar pentru Consiliul Judetean - si Vasile Mardare, unul dintre locotenentii lui Stinghe. Stie ca pozitia 16 pe lista, cu care l-a "rasplatit" PSD-ul, e una de umplutura, fara sorti de izbanda, dar zice ca asta nu-l deranjeaza, "importanta e increderea aratata de partid".
O incredere de care s-a bucurat si Gheorghe Manea, seful Uniunii Judetene Brasov a CNSLR-Fratia, aflat printre primii pe lista pesedista de candidati pentru Consiliul Local Sacele. In cazul sau, increderea sefilor pesedisti are o alta explicatie: Gheorghe Manea este, de o buna bucata de vreme, mai-marele organizatiei muncitoresti a PSD Brasov.
Spre deosebire de el, Lucian Cupu, liderul sindical de la Nitramonia Fagaras, e "prospatura" in PSD, dar asta nu l-a impiedicat sa ajunga pe locul 5 pe lista de candidati pentru Consiliul Local. Cupu zice ca l-au impins sa candideze "nemultumirea fata de starea dezastruoasa in care se afla, la Fagaras, strazile, iluminatul public, curatenia, incalzirea si convingerea ca pot face multe pentru schimbarea acestei situatii". Asa ca a ales sa se inscrie in PSD si sa candideze in echipa cu... actualul primar pesedist Ioan Barbuti, care vrea inca un mandat de edil-sef!
In orasul cu cea mai tare piraterie auto,
Liderul soferilor din Galati mai vrea un mandat de consilier PSD
Hristache Bogatu, liderul filialei galatene a Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor din Romania (FNSSR), ocupa pozitia a douasprezecea pe lista de candidati la Consiliul Local din partea PSD. Liderul sindical al soferilor este membru al partidului din 1999 si detine deja un mandat de consilier local.
Galatiul se afla probabil pe primul loc in tara in ceea ce priveste nivelul pirateriei in transportul urban privat de persoane, pe langa cele 300 de masini cu licenta existand alte peste 200 care functioneaza neautorizat. Cu toate acestea, liderul soferilor, Hristache Bogatu, este multumit de activitatea sa: "Transportatorii privati si cei de la Transurb (firma de transport a CL - n. red.) au spus ca este foarte bine sa avem un om in aceasta pozitie pentru ca activitatea este votata in Consiliul Local". Consilierul-sindicalist Bogatu a omis sa specifice faptul ca autorizatiile de transport au fost eliberate cu precadere in favoarea firmelor unor colegi consilieri sau ale unor politisti cu influenta. Tot pentru binele soferilor, ale caror interese le apara, Hristache Bogatu a infiintat firma "Armindeni", in care asociat aparea si Torina Bumbaru, directoarea Autoritatii Rutiere Romane (ARR), filiala Galati. Din cauza ca firma a fost reclamata de transportatori pentru faptul ca le facea concurenta neloiala, se pare ca directoarea Bumbaru a iesit din asociere.
In Maramures,
16.000 de sindicalisti, indemnati de seful local al CNSLR-Fratia sa voteze PSD
PSD a facut o afacere electorala buna in Maramures. Partidul l-a pus pe listele de consilieri judeteni pe liderul local al CNSLR-Fratia, sef peste 16.000 de sindicalisti - o armata sindicala indemnata acum sa voteze PSD-ul. PNL-ul mizeaza pe sprijinul sindicalistilor din BNS si Cartel Alfa, dar, deocamdata, negocierile nu s-au incheiat. Democratii au la randul lor un sindicalist pe liste, Vasile Les, de la sindicatul Nordmin, locul doi pe lista de consilieri din comuna Tautii Margheraus. Pe voturile minerilor, 6.000 de suflete, se duce lupta mare, toate formatiunile promitand ajutor in schimbul sustinerii. Exceptie face PRM, care refuza sa negocieze, pe motiv ca politica si sindicalismul sunt chestiuni total diferite.
Liderul de la Comtim - locul 11 pe listele PSD Timis
Adrian Negoita este singurul sef de sindicat din judetul Timis care apare pe listele pentru alegerile locale. Negoita este atat presedintele sindicatului de la Comtim, cat si presedintele filialei judetene a CNSLR Fratia. Student la stiinte economice, liderul de sindicat a intrat in PSD in 2003, iar acum este vicepresedinte al organizatiei municipale Timisoara. Sustine ca a intrat in partidul lui Nastase doar pentru ca "este singurul care mi-a oferit o oportunitate de acest fel si are si un program social-democrat". Spune ca vrea sa se implice in constructia de blocuri ANL si in problemele taximetristilor. PSD l-a plasat pe locul 11 din lista.
La Cluj,
Liderul Cartel Alfa a vrut sa candideze impotriva lui Funar
Cele cateva zeci de mii de sindicalisti clujeni afiliati la principalele confederatii nu au fost instruiti inca pe cine sa sustina in alegeri. De altfel, nici pe listele de candidaturi nu exista sindicalisti de frunte dornici sa devina consilieri sau primari. CNSLR Fratia asteapta sa discute cu toti candidatii la Primaria Cluj-Napoca, pentru a vedea care oferta le-ar satisface mai bine interesele, lucru pe care se pregateste sa-l faca si Cartel Alfa. Presedintele acestuia din urma, Grigore Pop, a fost pe punctul sa-si depuna candidatura pentru primarie, dar nu a mai facut-o, afirmand ca "in ultima perioada de dinainte de campanie au aparut candidati in stare sa-l bata pe Gheorghe Funar". Prin urmare, Pop asteapta promisiuni din partea lui Emil Boc (Alianta PNL-PD) si Ioan Rus (PSD), pentru a sugera membrilor sai cu care dintre ei sa tina. In ceea ce priveste BNS, aici lucrurile sunt clare. Presedintele BNS Cluj, Mircea Giurgiu, ne-a informat ca aceasta centrala sindicala este satula de promisiunile tuturor, prin urmare le va spune membrilor sa voteze dupa cum ii taie capul.
In Gorj candideaza locotenentul lui Condescu
La Consiliul Judetean Gorj, din partea Partidului Aliantei Socialiste, candideaza locotenentul lui Condescu, Ion Ruset, secretar general al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia. Acesta este si in prezent consilier judetean si a fost membru al PSD pana cand Mischie le-a cerut, in timpul protestelor declansate de ortaci la inceputul anului, membrilor de sindicat din minerit sa aleaga intre partid si sindicat. Un alt sindicalist ce candideaza din partea PSD, pe un post eligibil, este reprezentantul SANITAS, Valentin Popa. La Primaria Targu Jiu il gasim candidand pentru postul de edil-sef, din partea PUR, pe Constantin Retezeanu, presedintele Sindicatelor Libere Gorj.
Liderul de la Electroputere Craiova candideaza la primarie din partea liberalilor
Aurel Bojenoiu, presedintele Sindicatului Liber Electroputere Craiova, este candidatul PNL pentru fotoliul de primar din Banie. Afiliat la CNSLR Fratia, sindicatul uzinei Electroputere numara in prezent 4.000 de membri, insa presedintele lui spune ca nu se bazeaza numai pe voturile din organizatie.
In ceea ce priveste modul cum se impaca liberalismul cu sindicalismul, Bojenoiu a mai declarat ca, desi federatia la care este afiliat sindicatul pe care il conduce a semnat protocoale cu PSD-ul, el se simte mai apropiat de "doctrina de dreapta". Nici presedintele filialei doljene a PNL nu vede vreo problema in faptul ca partidul pe care-l conduce sustine pentru primarie un sindicalist: "Un lider sindical isi are locul in orice partid", a declarat Horatiu Buzatu.
La Constanta,
"Navalistul" si "Petrochimistul", coada-cozii PSD-ului
Aparitia pe listele de consilieri PSD Constanta a doi lideri sindicali nu a mai mirat pe nimeni. Petre Tancau si Alexandru Papadie reprezinta interesele sindicalistilor "Petrochimistul" din Petromidia (afiliat CNSLR Fratia), respectiv "Navalistul" din Santierul Naval Constanta (afiliat la BNS) si o fac infiltrati in structurile partidului de guvernamant. Pentru alegerile din 2004, celor doi sindicalisti PSD li s-au propus locuri consecutive, spre coada listei de consilieri judeteni: 33 si 34. Prezenta de umplutura nu-i deranjeaza pe lideri. Membru PSD din februarie 2004, Alexandru Papadie (45 ani) este deja vicepresedinte al Delegatiei Permanente a PSD Constanta. S-a aratat surprins cand a aflat ca se afla pe liste pe un loc neeligibil. El stia de locul 25, dar jocurile politice l-au coborat pe 34. "Nu-i nimic, nu ma deranjeaza", si-a stapanit el deceptia.
Colegul sau, Petre Tancau (45 ani) se arata si mai putin dornic de afirmare pe plan executiv. Prezenta pe listele de consilieri judeteni PSD nu i se datoreaza. "Nici nu stiu ce loc ocup. 33? Oricum, nu am avut pretentii la aceasta functie. M-au intrebat daca pot sa ma puna pe liste si am fost de acord", spune Tancau. Liderul de la "Petrochimistul" este membru de partid din 1995. "Am intrat in politica pentru ca asa am considerat eu ca-mi pot ajuta mai mult colegii de munca". Tancau este consilier local in Navodari din 2000 si va candida pentru un nou mandat, din pozitia a doua.
Medias: trei locuri pe listele PSD pentru sefii gazarilor
In Medias, oras dominat de sindicalistii din gaze, PSD a oferit 3 locuri liderilor autohtoni pe listele de consilieri locali: Plesa Marcel, Neagu Balasa si Miron Florin. Surse din filiala PSD Medias sustin ca afacerea este insa paguboasa, cei trei nereusind sa aduca la urne decat cateva zeci de oameni.
In Valea Jiului,
Liderii minerilor se bat cu directorii pe listele de candidati
in Valea Jiului, mai multi candidati sunt directori de mine decat lideri ai minerilor. Astfel, directorul general al CNH Petrosani, Ion Stamin Purcaru, candideaza din partea PSD Vulcan pentru Consiliul Judetean Hunedoara, in 2000 candidand din partea PD pentru Consiliul Local Vulcan, fara reusita. Gheorghe Cioara, fost director general al CNH, candideaza pentru postul de primar al orasului Petrila. Pentru Consiliul Local al municipiului Petrosani candideaza din partea PSD secretarul Federatiei Sindicatelor "Valea Jiului", Toader Dan. Directorul Exploatarii Miniere Petrila, Voicescu Dorelian, candideaza si el din partea PSD pentru fotoliul de primar la Petrosani. La Consiliul Judetean Hunedoara vrea sa mearga si directorul Exploatarii Miniere Valea de Brazi, Gheorghita Iorga, la fel ca fostul director de la Lupeni, Ion Pavelonesc, din partea PNL. Fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere "Valea Jiului", Victor Badarca, fost "aghiotant" al lui Miron Cozma, candideaza din partea PUR pentru Consiliul Local Petrosani.