Un bebeluş de şase luni merge în picioare
0Conform manualelor, un bebeluş începe să meargă abia la vârsta de 12 luni. Mulţi micuţi merg încă de la zece luni, dar un copil care să meargă la şase luni încă nu s-a mai văzut.
Conform manualelor, un bebeluş începe să meargă abia la vârsta de 12 luni. Mulţi micuţi merg încă de la zece luni, dar un copil care să meargă la şase luni încă nu s-a mai văzut. Până ieri. Cotidianul "The Telegraph" a dat publicităţii poza lui Reuben Robinson, un bebe grăbit, care a început să meargă fără să ştie că ceea ce face nu este tocmai obişnuit.
Mersul şi vorbitul sunt corelate
Deşi vârsta medie la care copiii încep să meargă este de un an, în realitate, numai jumătate dintre bebeluşi merg singuri la această vârstă. Câţiva merg de la nouă luni şi cam 5% merg încă de la zece luni. Dar, de-a lungul timpului, s-a constatat că toţi cei care merg repede vorbesc mai târziu şi invers, cei care vorbesc la vârste fragede se decid mai greu să meargă. Soţii Robinson spun că nu l-au încurajat pe Reuben să meargă. Pur şi simplu, într-o bună zi, el s-a ridicat singur de pe covor şi a pornit spre mama lui, care plecase spre bucătărie. "Mi s-a oprit inima când mi-am dat seama că vine după mine", povesteşte Connie, o mămică oarecare din Harlow, Essex, Marea Britanie.
Cartea Recordurilor nu-l consemnează
Medicul i-a asigurat pe părinţi că nu e periculos să-l lase pe copil să meargă, întrucât mersul precoce nu-i va deforma oasele picioarelor. Liniştiţi, părinţii au sunat la Cartea Recordurilor, dar revista i-a informat însă că nu are categoria "cel mai tânăr plimbăreţ". Conform studiilor, mersul arată nivelul de dezvoltare al creierului în domeniul coordonării mişcărilor şi doctorii estimează că micuţul ar putea deveni un foarte bun gimnast.
Totuşi, medicul nu recomandă părinţilor să-şi "ajute" copiii să meargă mai devreme decât simt ei nevoia, deoarece efectul mersului forţat asupra creierului s-ar putea dovedi o frână în dezvoltarea lui intelectuală viitoare.