Ultimul moft la botez: monedă cu numele copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul clasicelor mărturii a fost luat de monede din argint. Preţul este unul pe măsura investiţiei în imagine: 100 de lei bucata. Monedele-unicat se împart la botez invitaţilor şi conţin numele copilului şi data petrecerii.

În vitrina „Ovidiu Numis", o societate de numismatică, printre zeci de medalii, monede dedicate unor evenimente istorice cu totul speciale, printre mici suvenire unicat datorită vechimii lor, e greu de imaginat că poţi găsi şi o monedă de botez datată 2010.

Mai citeşte şi:

Cât costă o înmormântare în Bucureşti, de la biserică şi preoţi, la gropari

Şi nu una oarecare, având în vedere că este vorba despre o societate care are contract cu Monetăria Statului, iar obiectele realizate aici au valoare pentru colecţionari.

Bogdan Mihai, directorul societăţii, de altfel şi un important colecţionar constănţean, spune că aceste monede - medalii sunt făcute la comandă, la solicitarea unor familii înstărite din oraş.

Valoare de colecţie

„Sunt făcute din tombac, un aliaj din nichel şi zinc, prezentat într-o capsulă de metacrilat transparent. Pe o parte, moneda are inscripţionată o imagine care sugerează botezul copilului, iar pe verso numele familiei şi data evenimentului", a explicat Bogdan Mihai.

O familie de aromâni a comandat o monedă sub formă de medalion, care poate fi purtată ca pandantiv. Astfel, la botezurile cu pretenţii, în locul mărturiilor din carton invitaţii găsesc monede unicat în cutii speciale, chiar şi ele inscripţionate, prezentate în catifea.

Preţul este piperat, la nivelul pretenţiilor. O singură monedă de argint, cu diametrul de 32 de milimetri şi care cântăreşte 18 grame, neinscripţionată cu numele fericitei familii, poate ajunge, pe piaţa liberă, la 100 de lei. Aliajul realizat, ambalajul care dă valoare de colecţie sunt elementele care ridică preţul. Totuşi, acesta se negociază în funcţie de numărul monedelor comandate.

Constănţenii, deşi reticenţi din cauza preţului, consideră că este o idee bună, originală. „Cred că aş sacrifica o parte din bugetul de botez pentru un astfel de dar, fie şi numai pentru naşi şi invitaţii din familie", a spus Adrian Tudor, inginer. 

Alţi părinţi cred că ar fi o amintire plăcută şi pentru copii. „Purtat ca pandantiv, ar putea fi o bijuterie frumoasă. Este totuşi prea scump ca să poţi oferi o monedă fiecărui invitat", a spus Elena Mihăilă, traducător.

Obicei din secolul al XVI-lea

Obiceiul monedei de argint la botez are origini vechi. Taleri germani bătuţi în secolele XVI-XVII la Hamburg au gravate cu acurateţe diverse scene biblice legate de evenimentul naşterii lui Iisus şi, în general, de viaţa sa pământească.

Acestea  erau oferite ca daruri din partea naşilor de botez pentru nou-născuţi. Altfel spus, erau  nişte mărturii de botez care revin acum în actualitate, însă într-o formă personalizată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite