The Economist: Copiatul de la Bac, oglinda corupţiei din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele dezastroase de la Bac "au răsunat" şi peste hotare. Corupţia din şcolile româneşti arată foarte bine cât de greu se elimină acest fenomen, care încă nu este luat în serios în România, scriu jurnaliştii publicaţiei britanice "The Economist".

Deşi au trecut patru ani de la integrarea în UE, progresele făcute de România şi Bulgaria pentru combaterea corupţiei nu au fost mulţumitoare. Din această cauză cele două ţări vor fi ţinute pentru o vreme departe de Spaţiul Schengen.

Astfel, în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, jurnaliştii de la The Economist fac o paralelă între corupţie şi examenul de bacalaureat, ale cărui rezultate dezastruoase au fost răsunătoare şi peste hotare. Chiar dacă corupţia din sistemul educaţional nu este monitorizată de Comisia Europeană, acest fenomen este ca o oglindă ce reflectă modul în care România înţelege să elimine corupţia şi să implementeze legile UE.

Dacă în perioada comunistă, România se mândrea cu calitatea sistemului de învăţământ, acum, "în mod clar, nu mai este în poziţia să facă aşa ceva", comentează ziarul."Dar aceasta nu este neapărat o veste proastă: deşi toată lumea ştia că ratele mari de promovabilitate din anii anteriori erau nerealiste, acestea ofereau guvernului o scuză pentru inacţiune. Testul va fi acum dacă există hotărârea de a merge mai departe", adaugă The Economist.

Vezi ce alte comentarii au mai făcut jurnaliştii de la The Economist despre învăţământul din România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite