STUDIU Folosirea dispozitivelor electronice afectează direct sănătatea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Copiii de vârste mici, până în cinci ani, sunt predispuşi să devină dependenţi de internet dacă părinţii le oferă telefonul sau tableta pentru a-i menţine liniştiţi.

Specialiştii atrag atenţia că cei mici pot deveni uşor dependenţi de dispozitivele electronice, această dependenţă afectându-le sănătatea mintală.

Coordonatorii studiului de la fundaţia britanică Barnardo susţin că părinţii oferă copiilor mici, până în doi ani, accesul la telefon sau tabletă fără să se gândească la efecetele pe care aceste dispozitive le au asupra micuţilor. 

Psihologii consideră că dispozitivele electronice reprezintă o mare capcană deoarece afectează sănătatea psihică şi abilităţile sociale ale copiilor noştri.

Reprezentanţii fundaţiei Barnardo şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte dezvoltarea socială şi emoţională a copiilor de vârste mici. „Există o preocupare constantă în ceea ce priveşte folosirea dispozitivelor electronice, care sunt de multe ori un înlocuitor al timpului petrecut cu familia. Accesul nesupraveghat al copiilor la dispozitivele electronice le poate afecta în timp sănătatea mintală şi bunăstarea emoţională. Copii expuşi la tehnologie de la vârste fragede au dificultăţi  în folosirea creativităţii şi în felul în care interacţionează cu cei din jur. Mai mult, aceştia îşi gestionează deficitar emoţiile” se specifică în raportul realizat de fundaţia Barnardo, informează The Guardian.           

Rezultatele raportului au la bază mărturiile a 80 de asistenţi sociali din 30 de centre Barnardo din Marea Britanie.

Pentru o dezvoltarea socială şi emoţională armonioasă, specialiştii sfătuiesc părinţii să nu-i lase pe cei mici la telefon, tabletă sau televizor mai mult de o oră pe zi. Cel mai bine este ca micuţii să fie încurajaţi să folosească jucăriile de modă veche, cum ar fi cărţile de colorat, puzzle-urile şi cuburile de construit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite