Răzvan Cherecheş, despre varianta Omicron: Va fi dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Cherecheş afirmă că mai mult de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia COVID continuă să aibă simptome de COVID lung la peste 6 luni mai târziu.   foto shutterstock
Răzvan Cherecheş afirmă că mai mult de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia COVID continuă să aibă simptome de COVID lung la peste 6 luni mai târziu.   foto shutterstock

Profesorul Răzvan Cherecheş afirmă, luni seară, că varianta Omicron va produce un dezastru în România, întrucât populaţia este neprotejată. ”Chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a transmis specialistul.

Profesorul Răzvan Cherecheş afirmă, luni seară, într-o postare pe Facebook, că varianta Omicron ar putea avea efecte devastatoare asupra sistemului medical din România. 

”Efectul tulpinii Omicron la nivel global ... chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a scris profesorul pe Facebook. 

Într-o intervenţie la Digi 24, specialistul estimează că va fi un dezastru în perioada următoare. 

”Va fi un dezastru. Din nefericire, situaţia va fi mai dramatică decât a fost în situaţiile anterioare, pentru că nu avem luxul pe care-l au ţările din vest care au procent mare din populaţie vaccinată şi în care, într-adevăr, creşte numărul cazuri, dar numărul de cazuri de persoane internate la ATI şi decese nu creşte la fel de mult. Populaţia noastră este diferită. Avem un procent mare de populaţie nevaccinată sau care a trecut prin infecţie cu mult timp în urmă sau cu o tulpină semnificativ diferită faţă de tulpina aceasta şi nu este protejată”, a declarat profesorul. 

Într-o altă postare pe Facebook, expertul în sănătate publică  afirmă că mai mult de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia COVID continuă să aibă simptome de COVID lung la peste 6 luni mai târziu. 

”Cele mai frecvente simptome sunt probleme de mobilitate (mişcare), probleme pulmonare şi afectarea sănătăţii mentale. Vom continua să ne confruntăm cu efectele infecţiei COVID încă mulţi ani după ce faza acută (de pandemie) va fi trecut (şi vom fi în faza de endemie). Va fi nevoie de alocare de resurse suplimentare pentru servicii de sănătate pentru supravieţuitorii cu sindrom COVID lung (adică va trebui crescută alocarea bugetară pentru sănătate)”, a mai scris Cherecheş.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri