(P) Transparență. Poteraș a făcut publice toate costurile de reabilitare a blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, a pus la dispoziția presei documentele care probează, leu cu leu, cheltuielile făcute cu reabilitarea energetică a blocuruilor din sectorul pe care îl conduce. Edilul a demontat acuzațiile aduse de contracandidații săi, care susțineau că facturile ar fi fost încărcate, chiar și cu 60%.

Cristian Poteraș a demonstrat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că s-au respectat întrutotul standardele de lucrări și de cost stabilite de legislația în vigoare. El spune că au apărut, în schimb, costuri suplimentare, din cauză că s-au introdus prin lege, lucrări suplimentare obligatorii, precum închiderea tuturor balcoanelor cu termopane performante energetic.

Închiderea balcoanelor „încarcă" factura

Guvernul României a stabilit, în 2010, standardele de cost care trebuiesc aplicate la lucrările de anvelopare a blocurilor, stabilind un cost rezonabil legal de 55 euro/m.p suprafață utilă. Un an mai târziu, în 2011, a fost introdusă însă, prin lege, obligativitatea consolidării și închiderii balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic. Operațiunea este una deosebit de costisitoare și duce la o creștere considerabilă a costurilor prevăzute în standardul din 2010. Poteraș a demonstrat că lucrările executate la blocurile din sector au costat în medie, mai puțin de 55 euro/m.p., dacă se exclud cheltuielile generate de închiderea balcoanelor.

„Proiecte, nu minciuni"

Cifrele prezentate întăresc afirmațiile edilului. Primarul a dat drept exemplu cazul blocului N30 din strada Mărgelelor nr. 128-132. Costul reabilitării acestuia a fost de 45,58 euro/m.p. de suprafață utilă, cu aproape zece euro mai ieftin decât standardul legal. Închiderea balcoanelor și celelalte lucrări, introduse suplimentar, prin legea din 2011, au crescut costurile la 72,6 euro/m.p. suprafață utilă.

Anumiți contracandidați au făcut niște calcule eronate sau rău intenționate, pentru că, sub nicio formă nu-mi imaginez că nu știu legislația în vigoare cu privire la procesul de reabilitare termică, astfel încât au ajuns la pseudo-concluzia că prețul a fost mărit artificial cu exact 60%", a declarat Cristian Poteraș. Primarul le-a transmis contracandidaților că un sector se câștigă prin muncă și teren, nu prin hârtiuțe introduse în cutiile poștale. „Vă rog să construiți, să construiți pentru sectorul 6 și să demarați o campanie electorală bazată pe proiecte și nu pe minciuni", a aruncat mânușa Cristian Poteraș.

Pe 15 decembrie 2011, Consiliul local al sectorului 6 a aprobat preluarea cheltuielilor aferente asociațiilor de proprietari, corespunzătoare cotei de 20% din costurile de reabilitare termică. În anul 2011 au fost începute lucrările de execuție pentru 120 blocuri, alte 153 urmând să reabilitate în 2012.

Poteraș a declarat că obiectivul său este să reabiliteze toate blocurile din Sectorul 6.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite