Olimpiada știrilor false rusești la JO 2024: Cina cea de Taină, ritualuri sataniste și femeia-bărbat

0
Publicat:

Cina cea de taină, ritualuri sataniste, femeia care era bărbat, artiști dezbrăcați la ceremonie - sunt câteva dintre știrile false care au făcut înconjurul rețelelor sociale de la începutul Olimpiadei de la Paris. Rusia nu a fost prezentă cu sportivi, însă a fost campioană la dezinformare.

Scena inspirată din mitologia greacă - ospățul lui Dionysos. FOTO: CIO/FB
Scena inspirată din mitologia greacă - ospățul lui Dionysos. FOTO: CIO/FB

Propaganda Kremlinului nu a putut rata ocazia de a ridiculiza Jocurile Olimpice de la Paris. 

Având în vedere rezonanța globală a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris și controversele care au urmat, purtătorii de cuvânt ai Kremlinului au declanșat o campanie de dezinformare încărcată de ură, portretizând Rusia drept apărătorul „valorilor tradiționale” împotriva „triumfului liberalismului” în Occidentul putred, se arată într-o analiză a EU vs Disinfo, portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea pro-Kremlin.

O altă temă a fost îngrijorarea cu privire la soarta creștinismului în Europa. În unele cazuri, antisemitismul a fost combinat cu discursul obișnuit de ură anti-LGBTIQ+ al Kremlinului.

Transmisiunea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost interzisă în Rusia. Cu toate acestea, au fost intens comentate în Rusia multe dintre momentele de la eveniment. 

Unele instituții media pro-Kremlin au profitat la maximum de interpretarea greșită a referinței la sărbătoarea lui Dionysos ca ridiculizarea faimosului tablou „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci pentru a se angaja într-o altă distracție favorită a Kremlinului – să acuze Occidentul de lipsă de credință și chiar de păgânism.

Colaj privind una dintre scenele din ceremonia de deschidere a Olimpiadei. FOTO: captura X
Colaj privind una dintre scenele din ceremonia de deschidere a Olimpiadei. FOTO: captura X

„Acest lucru este dezgustător și, cel mai important, este interzis prin lege în țara noastră. Nu putem decât să ne bucurăm că telespectatorii noștri nu au văzut asta", a subliniat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov pentru TASS.

Propaganda rusă a susținut că în timpul deschiderii Jocurilor Olimpice din 2024, organizatorii au făcut din lesbiene, persoane transgender și prostituate eroii celebrei opere a lui Leonardo, insultând astfel credințele religioase a milioane de oameni. „Dacă aceasta este percepția postmodernistă despre „libertate, egalitate, fraternitate”, atunci ar trebui să stai departe de o astfel de degenerare”, au concluzionat liderii în dezinformare ruși.

Thomas Jolly, cel care a realizat spectacolul, a negat că scena, intitulată „Festivitate” s-a bazat pe Cina cea de Taină, ci era o scenă care sugera ospățul lui Dionysos.

„Nu m-am inspirat din Cina cea de taină. Există Dionysos (Philippe Katerine, pictat în albastru) care ajunge la această masă. El este acolo pentru că este zeul sărbătorii în mitologia greacă. Zeul vinului, care este una dintre bijuteriile Franței și, de asemenea, tatăl Sequanei, zeița fluviului Sena. Ideea a fost a unei sărbători legate de zeii Olimpului. Nu veți găsi la mine nicio dorință de a-mi bate joc sau de a denigra pe oricine. Am vrut să fac o ceremonie care să repare, care să împace și care să reafirme valorile Republicii noastre, libertate-egalitate-fraternitate”, spune directorul ceremoniei.

Propaganda pro-Kremlin răspândește adesea o narațiune despre distrugerea deliberată de către Occident a unor valori precum familia tradițională, religia, spiritualitatea și cultura clasică, eliminând toate formele de identitate colectivă. Rusia folosește această narațiune pentru a se proclama apărătorul valorilor sociale și spirituale tradiționale din întreaga lume.

Propaganda duce lucrurile cu un pas mai înainte, arătând că ceremonia este o expresie a satanismului căruia a căzut pradă Occidentul. Tema aceasta a luptei Rusiei cu satanismului occidental este una dintre preferatele Kremlinului. A fost folosit chiar și pentru a justifica războiul împotriva Ucrainei, ca fiind un „război sfânt împotriva diavolului”.

Politicienii americani n-au scăpat ocazia să marcheze câteva puncte electorale. Intervievat la Fox News, Trump a dat de înţeles că, în cazul în care va deveni preşedinte, nu va permite ca creştinii să fie jigniţi în ceremoniile Olimpiadei de la Los Angeles din 2028.

A fost inventat un protest creștin anti-Olimpiadă. FOTO: preluare Veridica.ro
A fost inventat un protest creștin anti-Olimpiadă. FOTO: preluare Veridica.ro

Protestul creștin ani-Olimpiadă inventat

Pentru a exagera amploarea nemulţumirilor, unii utilizatori anglofoni au distribuit pe platforma X un videoclip care pretinde că arată o demonstraţie pro-creştină a credincioşilor în Piaţa Trocadéro din Paris, revoltaţi de caracterul blasfemiator al ceremoniei inaugurale, relatează Veridica.ro.

„Chiar acum creştinii inundă străzile Parisului pentru a-l sărbători pe Isus”, scria în 28 iulie americanul Matt Wallace, cunoscut promotor conservator al dezinformărilor şi teoriilor conspiraţiei.

Un alt videclip descris ca înfăţişând protestele credincioşilor francezi faţă de „batjocorirea lui Isus” şi a „Cinei de taină” în timpul ceremoniei de deschidere arată mii de oameni purtând lumânări aprinse în timp ce intonează „Imnul de la Lourdes (Maria Imaculata)” şi a fost distribuit pe platforma X în mai multe limbi, inclusiv arabă, franceză şi portugheză.

Folosind căutarea inversă a imaginilor şi filtrarea cu cuvinte cheie au fost identificate mai multe postări ale clipului, între care una publicată pe contul oficial al sanctuarului Notre Dame des Lourdes, datată 14 august 2022. Un articol din presa franceză, publicat în 15 august acelaşi an, prezintă o captură din acelaşi videclip sub titlul „Lourdes: mii de pelerini sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului”.

Un sondaj realizat în Franţa a doua zi după ceremonie arată că 86% dintre francezi consideră că evenimentul a fost un succes.

S-a speculat că artistului i se văd organele genitale. FOTO: captura rețeaua X
S-a speculat că artistului i se văd organele genitale. FOTO: captura rețeaua X

Exhibiționism și ritualuri satanice

Veridica mai analizează un accident vestimentar nesemnificativ din timpul reprezentaţiei care a fost folosit pentru a argumenta presupusa notă de promiscuitate a ceremoniei.

Contul pro-Trump intitulat „Travis_4_Trump” l-a acuzat pe dansatorul Germaine Louvet de exhibiţionism, postând ca probă o captură care sugerează că acesta şi-ar fi expus organele genitale în timpul melodiei interpretate de cântăreţul Philippe Katerine. Postarea a adunat peste 6 milioane de vizualizări, fiind comentată şi de Elon Musk, proprietarul reţelei X.

Nu puteau lipsi acuzații de promovare a ritualurilor satanice. Unii utilizatori au reproşat prezenţa în spectacol a reprezentării Viţelului de Aur, simbol biblic al idolatriei şi apostaziei, adică al renegării creştinismului. „(Spectacolul) venerează literalmente Viţelul de Aur”, afirma scandalizat Stew Peters, influencer american şi adept al teoriilor conspiraţiei, într-o postare cu peste 6,8 milioane de vizualizări, conform Veridica.

Statuia vizibilă în imagini nu a fost creată, de fapt, cu ocazia Olimpiadei şi nu reprezintă un viţel, ci un taur. A fost amplasată în mijlocul unei fântâni arteziene din Piaţa Trocadéro în 1937, cu prilejul Expoziţiei Mondiale organizate în capitala Franţei. Sculptura, creată de artistul francez Paul Jouvre, poartă numele de „Cap de taur şi căprioară sărind.”

De fapt, era vorba despre o problemă de vestimentație. FOTO: Veridica.ro
De fapt, era vorba despre o problemă de vestimentație. FOTO: Veridica.ro

O pugilistă bărbat?

Un scandal de dezinformare a izbucnit în jurul pugilistei din Algeria Imane Khelif, după ce aceasta a învins-o în ring pe italianca Angela Karini, care a renunțat la meci după doar 46 de secunde.

Cu nasul spart, italianca a renunțat la partidă, după doar 46 de secunde. După descalificare, Angela Carini a spus că „nu e posibil așa ceva”.

Sportiva din Italia a acuzat inechitate, dat fiind că sportiva din Algeria are trăsături și forță masculine.

Așa-zisul „vițel de aur” este de fapt o operă de artă din 1938. FOTO: captura X
Așa-zisul „vițel de aur” este de fapt o operă de artă din 1938. FOTO: captura X

Comitetul Olimpic a făcut lumină

Este și cazul sportivei Lin Yu-Ting, din Taiwan.

Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic, a afirmat că „aceste sportive au concurat de multe ori până acum, pe durata a mai mulți ani. Nu au apărut subit, au concurat și în Tokyo. Federația trebuie să gândească reguli, să se asigure că există corectitudine, dar în același timp că toată lumea are posibilitatea de a participa dacă-și dorește. Echilibrul este fin”.

CIO a mai adăugat: „Agresiunea actuală împotriva acestor doi sportivi se bazează în întregime pe această decizie arbitrară, care a fost luată fără nicio procedură adecvată (n.r. de IBA - Federația Internațională de Box), mai ales având în vedere că acești sportivi concurau de mulți ani în competiții de top. Reprezentanții organismului internațional au mai punctat: „CIO este întristat de abuzul pe care cele două sportive îl primesc în prezent. Orice persoană are dreptul de a practica sport fără discriminare.”

De partea cealaltă, Federația Internațională de Box și-a menținut punctul de vedere, printr-o declarație oficială prin care condamnă „incoerențe în eligibilitate” la Jocurile Olimpice de la Paris: „Atât Imane Khelif, cât și Lin Yu-ting, nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate necesare pentru a concura în categoria feminină a evenimentelor noastre respective”.

Khelif a fost acuzată că ar fi, în realitate, un atlet transgender, ceea ce este fals - conform mai multor organizații de fact-checking, ca de pildă Facta.news

Falsul a fost rostogolit, însă, în publicații mainstream și pe rețele sociale, generând o adevărată campanie online marcată de ură și abuzuri la adresa algerienei.

„Cap de taur şi căprioară sărind” - lucrare datând din 1937. FOTO: Google
„Cap de taur şi căprioară sărind” - lucrare datând din 1937. FOTO: Google

Explicația dezinformării

La Campionatele Mondiale de box din 2023 de la New Delhi, Khelif a fost descalificată cu doar câteva ore înainte de meciul pentru medalia de aur împotriva lui Yang Liu din cauza nivelurilor ridicate de testosteron.

Asociația Internațională de Box (IBA), prezidată de rusul Umar Kremlev, a luat această decizie. Kremlev a declarat agenției de știri ruse Tass că testele ADN ale lui Khelif au arătat că avea cromozomi XY, ceea ce a dus la excluderea ei din competiție. Perechea de cromozomi XY este de obicei masculină. IBA a explicat pentru The Guardian că decizia a fost luată „în urma unei analize ample și cu intenția de a menține corectitudinea și integritatea competiției”.

Această descalificare a dus la dezinformări pe scară largă despre sexul lui Khelif, mulți etichetând-o în mod fals drept transgender. Cu toate acestea, Khelif a concurat întotdeauna la categoriile feminine și nu s-a identificat niciodată ca transgender sau bărbat.

În afară de declarațiile IBA, nu există nicio dovadă oficială că Khelif are cromozomi XY. IBA a fost dezavuat anul trecut de CIO din cauza unei administrări proaste și a presupusei corupții. De asemenea, CIO a susținut că respectivele teste sunt „lipsite de credibilitate”.

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Unitatea de Box de la Paris (PBU), o unitate specială creată de CIO, a gestionat organizarea competițiilor de box.

CIO a lămurit că pugilista algeriană este femeie și a avut un nivel normal de testosteron. FOTO: X
CIO a lămurit că pugilista algeriană este femeie și a avut un nivel normal de testosteron. FOTO: X

CIO: testele lui Khelif înainte de Jocurile Olimpice nu au arătat niveluri anormale de testosteron  

CIO a clarificat că toți sportivii din turneul de box Paris 2024 trebuie să respecte reglementările de eligibilitate și medicale. Mai exact, secțiunea 3.1 din reguli impune un certificat medical ștampilat și semnat de o autoritate medicală competentă în ultimele trei luni. Testele lui Khelif înainte de Jocurile Olimpice nu au arătat niveluri anormale de testosteron.

Oricum, numai prezența cromozomilor XY este insuficientă pentru a defini pe cineva ca bărbat. Caracteristicile sexuale primare și secundare joacă, de asemenea, un rol. Potrivit Institutului Superior de Sănătate (ISS), citat de Facta.news, caracteristicile sexuale primare includ gonadele, unde sunt produse celulele reproductive și hormonii sexuali. Caracteristicile secundare, cum ar fi timbrul vocii, distribuția părului, masa musculară și dezvoltarea sânilor, apar la pubertate și accentuează diferențele dintre bărbați și femei.

Cazurile în care caracteristicile sexuale nu se potrivesc noțiunilor tipice sunt denumite „diferențe sexuale de dezvoltare” (DSD) sau „variații ale caracteristicilor sexuale” (VSC), cunoscute în mod obișnuit ca „intersexualitate”. Până la 1,7% dintre oameni pot avea astfel de variații, sindromul de insensibilitate la androgeni (AIS) fiind cel mai frecvent. AIS rezultă dintr-o mutație genetică care afectează receptorul androgenic, ceea ce duce la o virilizare redusă în diferite stadii de viață. 

Nivelurile crescute de testosteron la sportivele de sex feminin pot reprezenta o problemă datorită potențialelor avantaje fizice pe care le conferă. Cu toate acestea, femeile pot avea în mod natural niveluri ridicate de testosteron, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperandrogenism. Acest lucru poate rezulta din hirsutism, sindromul ovarului polichistic sau hiperplazia suprarenală congenitală.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite