Farmacia naturală de la Sărata Monteoru
0păduri haotice. La 100 de ani distanţă, cazinoul a dispărut, conacul e pustiu, iar vechiul hotel a lăsat locul pensiunilor şi punctelor de tratament.Pădurea Banului, cel mai bun doctorTotuşi,
păduri haotice. La 100 de ani distanţă, cazinoul a dispărut, conacul e pustiu, iar vechiul hotel a lăsat locul pensiunilor şi punctelor de tratament.
Pădurea Banului, cel mai bun doctor
Totuşi, cele 13 pensiuni şi două hoteluri fac din Sărata Monteoru cea mai frecventată zonă de lângă Buzău. Cazarea variază între 60 şi 80 de lei pe noapte, la stabilimente de trei sau patru margarete. Totuşi, rişti să te declari dezamăgit dacă nu treci pe la pensiunea doamnei Marcela Marin. Autoarea a două monografii despre Sărata Monteoru îţi poate oferi cea mai completă enciclopedie a locului. Aşa afli, de pildă, că nu trebuie să plăteşti pentru tratamentele naturiste. Doamna Marin se va opri oricând din lucru pentru a te îndruma spre "aurul din pădurea Banului". Un urcuş de 10 minute te duce la două guri de apă tulbure, aşezate într-un luminiş. "Nămol emipiric", explică doamna Marin. Gratis şi la discreţie. Altă potecă dă spre o pantă maronie-roşiatică, presărată cu pietre ce conţin scoici fosilizate şi cu izvoare de apă suflurată. "Aici e clorosodic concentrat, bun pentru dantură, dar şi pentru murături", spune Marcela Marin. "Apa pentru stomac o găsiţi pe cărarea asta", îi îndrumă acelaşi ghid pe doi turişti rătăciţi. Nici bolile de piele nu se vor simţi prea bine după o cură de apă de la Sărata. Ca-ntr-o farmacie, fiecare baltă are rostul ei. Însă tot nămolul rămâne la putere, iar femeile locului nu se sfiesc să se îmbrace doar cu "aurul" doamnei Marin.
18 zile de sănătate pentru vârstnici
Pentru un tratament specializat, cei cu probleme pot apela la serviciile hotelurilor Ceres sau Monteoru. Pensionarii sau asiguraţii medical pot beneficia de un pachet de 18 zile, care include băi minerale şi galvanice, termoterapie şi fizioterapie, dar şi trei mese pe zi, cu regim sau fără. În plus, personalul hotelului Ceres oferă bătrânilor, la vârf de sezon, un bal cu muzică şi băutură.
Meteo
Vreme instabilă
Marţi, cerul de deasupra Buzăului a fost senin, cu puţini nori, iar temperatura nu a atins 30 de grade. Cu alte cuvinte, vreme ideală pentru turişti. Însă, spre seară, s-a lăsat frigul, astfel că la 600 de metri altitudine geaca a devenit indispensabilă. Miercuri a plouat torenţial în a doua jumătate a zilei, iar soarele nu s-a arătat decât ca să apună. Totuşi, vremea frumoasă s-a revanşat joi şi vineri, tricoul reintrându-şi în drepturi.
Atenţie la drumuri!
Buzăul, ţinut off-road
Cât timp nu părăseşti DN10, drumul care leagă Buzăul de Braşov, nu rişti vreo surpriză neplăcută. Însă, cum te abaţi către Berca, spre Vulcanii Noroioşi, lucrurile se schimbă. Dai întâi peste o alternanţă asfalt-drum forestier, după care, mergând în direcţia Lopătari, faci cunoştinţă cu drumurile neaoşe. Curbe de raliu şi multe hurducăieli. Înaintarea devine mai anevoioasă cu cât te afunzi în pădurile dinspre Gura Teghii. Viteza maximă pe această porţiune este 40 km/h, iar riscul cel mai mare îl reprezintă butucii de pe marginea drumului. Asfaltul îl regăseşti abia la Nehoiu. De aceea, e bine să fii pregătit pentru o excursie de tip off-road.