Comisia europeană interzice aruncarea medicamentelor în apele de suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii vor fi ogligaţi să nu mai arunce anumite substanţe în apele de suprafaţă. Comisia Europeană a propus adăugarea a 15 substanţe chimice pe lista celor 33 de poluanţi care sunt monitorizaţi şi controlaţi în apele fluviale, lacustre și litorale.

Printre substanţele chimice puse pe lista celor interzise se află substanţe utilizate în produse de protecţie a plantelor, substanţe care se găsesc în produse bioacide sau substanţe chimice industriale.

Lista noilor propuneri cuprinde şi dioxina, dar şi produşii derivaţi din acesteia. În plus, substanţele farmaceutice folosite în tratatamentul bolilor grave precum cancerul. Aruncarea diclofecanului în apă va fi şi ea interzisă.

Interzicerea aruncării produselor farmaceutice pe lista substanţelor interzise este propusă pentru prima dată. Comisia Europeană îşi argumentează propunerea prin faptul că aceste substanţe au efecte dăunătoare asupra mediului acvatic. Experţii europeni susţin că medicamentele aruncate pot afecta înmulţirea peştilor, dar poate duce şi la omorârea altor organisme vii.


"Poluarea apei este unul dintre motivele de îngrijorare cel mai des citate în legătură cu mediul de către cetățenii UE. Salut acest progres, deoarece este clar că răspunde așteptărilor oamenilor. Aceste 15 substanțe chimice suplimentare trebuie monitorizate și controlate pentru a ne asigura că nu prezintă un risc pentru mediu sau pentru sănătatea umană.", a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.


Interzicerea noilor substanţe va fi realizată printr-o revizuire a Directivei privind substanțele prioritare în domeniul calității apei.
Ţările europene vor trebui să elimine progresiv în următorii 20 de ani şase din cele 15 substanţe propuse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite