Bucureşti: Două autospeciale medicale au fost donate ISU
0Două autospeciale de transport medical de urgenţă, cumpărate de Primăria sectorului 1, au fost predate miercuri, prin contract de comodat, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dealul Spirii al Municipiului Bucureşti.
"Am făcut această dotare pentru că sectorul 1 este foarte întins, deţine aproape 30% din suprafaţa oraşului. Acestea sunt nişte maşini de intervenţie specială. Gestul nostru este un nou pas spre dotarea mai bună a SMURD. Sunt încă două maşini care se adaugă celor şase date până acum", a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru Agerpres.
El a spus că primăria a mai donat o maşină de descarcerare, două salvări SMURD, trei maşini de pompieri - dintre care una care are o scară de 55 de metri - cea mai mare din Bucureşti - la care se adaugă cele două maşini predate ISU miercuri, toate valorând 2,5 milioane de euro.
Efortul financiar este justificat în caz de calamitate
'E un efort financiar pe care l-am considerat necesar, pentru că ISU salvează vieţi. Viaţa nu poate fi măsurată în bani. Efortul financiar este justificat, pentru că Bucureştiul este un oraş care poate avea oricând un cutremur major', a spus edilul sectorului 1.
Potrivit acestuia, la cutremurul din 1977, una dintre marile probleme a fost lipsa macaralelor mari şi a scărilor înalte.
Primarul sectorului 1 a spus că în cazul în care bugetul va permite, vor fi cumpărate pentru ISU macarale mari şi maşini speciale pentru intervenţie.
Capitale nu dispune de macarale de mare tonaj
'Lipsesc macaralele de mare tonaj - 50-60 de tone -, maşinile multifuncţionale. Dotarea se face lent din cauza bugetului redus', a adăugat Chiliman.
La rândul său, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a spus că maşinile deţin o dotare completă medicală, dar şi de comunicaţii, şi permit o flexibilizare mult mai mare a SMURD.
'Cele două maşini primite fac ca SMURD Bucureşti să fie cel mai bine dotat din ţară. Gestul Primăriei sectorului 1 este unul bun. Eforturile conjugate vor face să fie mulţumită populaţia. Sper ca aceste două maşini să nu aibă intervenţii, dar acest lucru este imposibil', a afirmat Raed Arafat.
Maşinile deţin tehnologie medicală avansată
Cele două maşini pot să asigure suportul avansat al vieţii, dispun de defibrilator, aspirator secreţii, ventilator portabil, injectomate, trusă completă de resuscitare şi toată aparatura necesară pentru stabilizarea pacienţilor aflaţi în stare critică.
Maşinile pot fi folosite şi ca maşini de intervenţie pentru medicul de urgenţă, dar şi ca maşini de comandă. Partea de comunicaţii este foarte avansată. Dispune de un laptop ce se poate conecta la sistemul 112, mai multe telefoane satelit şi staţii portabile. De asemenea, dispune şi de sisteme de marcare pentru accidente.
Autospecialele au acces şi pe teren accidentat
Cele două maşini de tip Rover au fost alese pentru faptul că pot transporta o greutate de peste 1.200 de kilograme, dar şi pentru siguranţa oferită în trafic.
Una dintre dotările de excepţie a maşinilor este şi garda variabilă la sol, care poate fi folosită pentru terenurile accidentate.