Arhiepiscopia Sucevei a primit derogare specială pentru a putea să încalce carantina: un episcop care trebuia să fie în izolare a ajuns la Sihăstria Putnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la Recorder au descoperit că elicopterul pus la dispoziţie lui ÎPS Pimen nu a fost singurul privilegiu de care s-au bucurat prelaţii suceveni, care au avut voie să se deplaseze şi dincolo de zona roşie a Sucevei.

Conform Recorder, la trei zile după ordonanţa militară care instituia carantina în oraşul Suceava, Arhiepiscopia a primit o derogare specială din partea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Motivată prin nevoia de mişcare a preoţilor, derogarea a fost folosită şi de şefii Arhiepiscopiei, pentru deplasări unde nu exista niciun fel de urgenţă.

Anunţul infectării Arhiepiscopului Pimen a ridicat primele semne de întrebare cu privire la felul în care clericii bucovineni au înţeles să respecte reguli drastice impuse de epidemie.

Conform surselor Recorder, Înaltpreasfinţitul Pimen (90 de ani) a început să se simtă rău şi să prezinte simptome specifice COVID-19 încă de joi, 16 aprilie. În ciuda acestui fapt, el a participat la Slujba de Înviere ţinută în seara zilei de sâmbătă, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“ din centrul oraşului Suceava şi transmisă în direct pe internet. În imagini, Pimen apare înconjurat de peste zece prelaţi, inclusiv episcopul-vicar Damaschin Dorneanu, mâna sa dreaptă. Niciunul dintre cei prezenţi nu poartă mască sau alt echipament de protecţie.

Imagine indisponibilă

ÎPS Pimen (în medalion) participă la slujba de Înviere alături de cel puţin 14 preoţi de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava FOTO: Facebook/Arhiepiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

A doua zi, Pimen s-a simţit tot mai rău, iar luni a ajuns la secţia de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava. A fost testat în regim de urgenţă şi declarat pozitiv cu COVID-19 în aceeaşi zi.

Practic, toţi clericii care participaseră alături de el la Slujba de Înviere deveneau contacţi ai unei persoane infectate şi trebuiau să intre în autoizolare. În acest timp, cel mai important dintre ei din punct de vedere al rangului bisericesc, episcopul Damaschin Dorneanul, se plimba prin judeţ încălcând inclusiv carantina impusă prin ordonanţă militară.

În ziua de luni, Damaschin Dorneanul apare oficiind o slujbă la Mănăstirea Sihăstria Putnei, aflată la 70 de kilometri distanţă de Suceava. Conform unui reprezentant al mănăstirii contactat de Recorder, episcopul Damaschin “a fost împreună cu noi şi la Vecernia din duminica Învierii”.

Pornind de la aceste informaţii, principala întrebare a devenit cum s-a deplasat Damaschin Dorneanul într-o locaţie aflată la 70 de kilometri de Suceava, din moment ce oraşul reşedinţă de judeţ se află în carantină încă de pe 30 martie. La acea dată, a fost emisă Ordonanţa Militară nr. 6, prin care s-a decis că niciun locuitor din oraşul Suceava şi din alte opt comune limitrofe nu are voie să părăsească zona. În ordonanţă au fost stipulate şi câteva excepţii, însă niciuna dintre ele nu viza personalul bisericesc.

Şi atunci, în baza cărei aprobări a încălcat episcopul Damaschin Dorneanul regulile carantinei? Explicaţia, spun sursele Recorder, stă într-o derogare specială pe care Arhiepiscopul Pimen a solicitat-o imediat după emiterea ordonanţei militare. Astfel, pe 2 aprilie, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) a emis derogarea nr. 374200, care permite personalului bisericesc să se deplaseze şi dincolo de zona roşie.

CJCCI se află în subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) aşa că l-am sunat pe colonelul Costică Ghiaţă, comandantul ISU Suceava. Ghiaţă ne-a confirmat existenţa derogării şi ne-a trimis şi o poziţie oficială din partea instituţiei. În document se vorbeşte, în primul rând, de nevoia preoţilor cu parohii în afara zonei de carantină de a participa la înmormântări.

Aşadar, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a obţinut o derogare invocând nevoile preoţilor de rând, iar în baza ei au circulat după bunul plac şi liderii instituţiei religioase, deşi motivele lor sunt cel puţin discutabile. Episcopul Damaschin Dorneanul s-a deplasat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru a participa la o slujbă care ar fi fost oficiată şi fără prezenţa lui.

Dorinţa de a păstra rutina vieţii de dinaintea epidemiei a fost însă mai puternică decât regulile. Mănăstirea Sihăstria Putnei este văzută ca o a doua casă a liderilor din Arhiepiscopia Sucevei, unde aceştia merg periodic în vizită. În mandatul Arhiepiscopului Pimen s-a dezvoltat acolo un fel de perlă a coroanei în care, pe lângă activitatea religioasă, a înflorit şi o tot mai complexă activitate economică: pensiune, magazin, grajduri cu animale, gater, atelier de mobilă, atelier de mecanică auto, construcţii prefabricate din lemn etc. Pe lângă personalul bisericesc, în acest complex trebăluiesc alte câteva zeci de angajaţi din afara mănăstirii. O comunitate considerabilă în mijlocul căreia episcopul Damaschin Dorneanul a mers să sărbătorească Paştele încălcând regulile carantinei.

Imagine indisponibilă

FOTO Recorder
 

Mănăstirea Sihăstria Putnei este şi locul unde Damaschin Dorneanul şi-a început cariera bisericească. Conform site-ului Doxologia.ro, aici a fost tuns în monahism, în data de 18 decembrie 2005, fiind pe rând ghid, casier şi secretar. A urcat rapid în ierarhie devenind preot, protosinghel, arhimandrit şi, din iulie 2017, episcop vicar, adică numărul doi în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite