Academia Română reacționează la intenția lui Tanczos Barna privind cotele de vânătoare a ursului brun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române spune că a luat act de declaraţia fostului ministru al Mediului Tanczos Barna, care şi-a anunţat intenţia de a iniţia un proiect de lege prin care Academia Română să fie eliminată din procesul legislativ de stabilire a cotelor referitoare la gestionarea populaţiei de urs brun.

foto3 urs jpg

Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii precizează, într-un comunicat transmis sâmbătă Agerpres, că în anul 2007 Academia Română a fost desemnată prin lege drept forul ştiinţific de care România are nevoie pentru a-şi îndeplini obligaţiile privind conservarea biodiversităţii asumate prin aderarea sa la Uniunea Europeană. Sursa citată arată că asumarea obligaţiilor în domeniul conservării naturii ce revin României în calitate de stat membru al UE a fost posibilă prin garanţia oferită de Academia Română, în calitatea sa de cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România.

„Academia Română a contribuit şi contribuie la implementarea Reţelei Natura 2000, proporţional cu gradul de reprezentare a tipurilor de habitate naturale, respectiv a speciilor de interes comunitar şi a habitatelor acestora”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, prin avizul ştiinţific acordat de Academia Română prin Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii au fost desemnate siturile ca arii speciale de conservare, cu verificarea şi respectarea criteriilor ştiinţifice, precum şi a obiectivelor privind conservarea biodiversităţii.

„Considerăm regretabilă şi inadmisibilă confundarea deciziei politice (exprimată prin puterea legislativă a Parlamentului) cu avizul ştiinţific acordat de Academia Română, mai ales în privinţa derogărilor, pentru care este obligatoriu acest aviz”, arată Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

Forul subliniază că respectarea circumstanţelor legale corespunzătoare condiţiilor de implementare a directivelor europene, de menţinere a populaţiilor speciilor şi a habitatelor de interes comunitar într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural este un deziderat permanent al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, care asigură prin specialiştii săi competenţa ştiinţifică necesară pentru fiecare domeniu în parte.

„Academia Română prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii s-a implicat şi continuă să se implice activ în conservarea biodiversităţii pe termen scurt, mediu şi lung, atât pentru prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare”, se mai afirmă în comunicat.

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii reiterează întreaga disponibilitate a specialiştilor din cadrul comisiei de a participa, alături de toţi factorii interesaţi, la adoptarea unei strategii pe termen scurt şi mediu în vederea menţinerii patrimoniului natural naţional şi european.   

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite