Precauţii în caz de PET/CT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrucât este deosebit de iradiant, PET/­CT‑ul se recomandă doar atunci când celelalte investigaţii nu oferă informaţii precise despre starea organelor bolnave. 

PET/CT-ul (tomografie cu emisie de pozitroni) este un computer tomograf (CT) de ultimă generaţie care, din anul 2008, se găseşte şi în România.

Acesta se deosebeşte de computerul tomograf clasic prin cele 64 de imagini ­care se obţin doar printr-o singură rotire a aparatului în jurul pacientului. Cu tomografele vechi se obţineau între două şi 12 imagini pe rotire, insuficiente pentru a depista o boală în stadiu incipient.

Iradiază intern şi extern

Deşi are capacitatea de a depista formele de cancer în stadiu incipient, PET/CT-ul este considerat unul dintre cele mai iradiante aparate. Pe de o parte, iradiază extern, deoarece persoana în cau­ză este expusă la razele X, iar pe de altă parte, iradiază intern, deoarece se realizează prin introducerea unei substanţe radioactive în corp.

Medicii recomandă această investigaţie doar în anumite cazuri, deoarece poate determina modificări ireversibile în corp. În general, PET/CT-ul se recomandă pentru diagnosticarea bolilor din sfera oncologică, precum cancerul pulmonar, de col uterin, colorectal, mamar, limfoamele şi neuroblastomul.

În ciuda radiaţiilor la care se expun persoanele examinate, PET/CT-ul este singurul aparat ce redă cu acurateţe modificările celulare. În comparaţie cu IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), acest aparat are o sensibilitate de 1.000 de ori mai mare.

Este contraindicat gravidelor

PET/CT-ul este contraindicat femeilor însărcinate şi persoanelor alergice la iod. De asemenea, există câteva reguli şi pentru persoanele care suferă de diabet. Acestea trebuie să se afle într-o aşa-numită perioadă de echilibru metabolic. În caz contrar, boala se înrăutăţeşte şi poate pune viaţa în pericol.

Deoarece se ­realizează prin introducerea persoanei în cauză într-un tub, această investigaţie nu se recomandă claustrofobilor. Totodată, este indicat să se evite realizarea ei ­într‑o perioadă în care s-au mai efectuat şi alte investigaţii iradiante.

Specialistul nostru
Conf. dr. Vladimir Ene 

medic primar radiologie
şi imagistică


PET/CT-ul se recomandă doar însoţit de o indicaţie clară şi precisă cu susţinere clinică. Această investigaţie este interzisă persoanelor care suferă de insuficienţă renală şi celor cu diabet, deoarece substanţa de contrast conţine glucide. De asemenea, se recomandă atenţie în cazul persoanelor care sunt predispuse la alergii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite