Intervenţia de protezare a umărului, realizată de medici români, a salvat braţul unui bărbat în vârstă de 78 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacient de 78 de ani, care suferise o fractură la umăr, a fost salvat de medicii de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti, după ce iniţial fusese operat într-un alt spital. Pentru că risca să nu îşi mai poată folosi braţul, medicii i-au înlocuit tija metalică cu o proteză anatomică. La 6 săptămâni după operaţie, starea pacientului este bună, nu mai are dureri, iar mobilitatea braţului s-a îmbunătăţit.

Fracturile proximale ale osului braţului (humerus) sunt relativ frecvente, în special la persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză, o boală care provoacă fragilitatea oaselor şi în care o simplă căzătură poate să ducă la ruperea acestora.

Atunci când osul este separat în mai mult de două fragmente (fractură cominutivă), intervenţia chirurgicală este imperios necesară.

Proteza de umăr reprezintă tratamentul modern al fracturilor cominutive la vârstnici.

Pacientul în vârstă de 78 de ani fusese tratat iniţial în alt spital prin fixarea metalică a fragmentelor osoase însă, din cauza vârstei avansate şi osteoporozei,  fixarea s-a degradat iar fragmentele de os nu au mai putut fi ţinute în contact până la consolidarea osului.


Bărbatul a început să aibă dureri foarte mari, greu de suportat şi, chiar dacă într-un final s-ar fi obţinut consolidarea, umărul nu ar mai fi fost funcţional, riscând să nu îşi mai poată folosi deloc braţul.

Pacientul a ajuns pentru o opinie secundară la medicul Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie şi seful secţiei de Ortopedie la Spitalul Euroclinic. Alături de Dr. Predescu, din echipa chirurgicală au făcut parte Dr. Adrian Pojoga, medic specialist ortopedie-traumatologie, Dr. Cătălin Prescura, medic specialist ortopedie-traumatologie, şi Dr. Camelia Giuroiu, medic specialist ATI.

Medicii au efectuat o intervenţie care a constat în înlocuirea capului humeral cu o proteză anatomică, iar astăzi, la 6 săptămâni de la operaţie, pacientul este bine, nu mai are dureri, iar mobilitatea braţului s-a îmbunătăţit considerabil ca urmare a recuperării medicale începute imediat post-operator.

Pacienţii operaţi în cadrul Spitalului Euroclinic beneficiază de decontarea CAS a protezei articulare. Aceasta poate fi folosită pentru operaţia de protezare primară sau de revizie, protezarea la tineri sau pentru proteza personalizată de genunchi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite