Dosarul "Cumpănaşu", în "numele tatălui" (3)
0tot mai mulţi oameni care l-au cunoscut încep să vorbească despre fostul şef de la Scânteia, de la Cenzură, de la Agerpres, de la Culte.Cazul StrăuleştiO adresă de la Cabinetul şefului
tot mai mulţi oameni care l-au cunoscut încep să vorbească despre fostul şef de la Scânteia, de la Cenzură, de la Agerpres, de la Culte.
Cazul Străuleşti
O adresă de la Cabinetul şefului Miliţiei Capitalei, semnată colonel Berlescu C., a fost trimisă redacţiei Scânteia în 10 noiembrie 1960 pentru a semnala că un şofer angajat al Editurii Scânteia a fost implicat într-un incident cu un tovarăş miliţian la bariera Străuleşti. Această adresă şi mai multe alte documente (note, declaraţii, rapoarte) au fost găsite de noi într-un dosar-problemă pe care scria "dosarul Străuleşti". În fapt, cei de la Miliţia Capitalei semnalau că, în ziua de 22 octombrie 1960, ora 2,00, şoferul Argir ştefan ar fi atras atenţia organului de miliţie de la bariera Străuleşti că era băut. "Plot. de Mil. Ivănuş Gheorghe se găsea în cabina postului de control, pentru a anunţa DMC, of. de serviciu", timp în care "sus-numitul şofer a urcat forţat în maşină pe serg. de Mil. Dogaru Anghel, din DMC, Bat. Circulaţie, care se afla de serviciu la bariera Străuleşti, plecând cu maşina spre Bucureşti şi după ce a parcurs distanţa de circa 150 m l-a aruncat din maşină, după care şi-a continuat drumul (...) şoferul Arghir, dându-şi seama de gravitatea situaţiei, a mers acasă la tov. Bivolu de la ziarul Scânteia şi apoi împreună cu acesta au trecut cu maşina pe acasă pe la maiorul de securitate Balaci din MAI Direcţia a VI-a şi la locuinţa căpitanului de Miliţie Grigore Nicolae din DMC după care, împreună cu aceştia, s-a reîntors la postul de control bariera Străuleşti, în jurul orei 4,00 dimineaţa, pentru a-i determina pe miliţienii din post să ascundă fapta comisă de şoferul Arghir (...) Cazul se află în cercetare la DMC (...) Vă rugăm a dispune în consecinţă", încheia "raportul-delaţiune" pe limba lui de miliţian, tov. col. Berlescu (de la Cabinetul DMC).
Cumpănaşu, sancţionat
La Scânteia, reconstituirea a fost făcută de "tov Maxim", celebrul şef al Cadrelor, luându-i la întrebări pe miliţienii de la DCM, dar şi pe jurnalişti şi şoferul lor, Arghir. În şedinţa de partid, toţi redactorii implicaţi, dar mai ales Cumpănaşu, şi-au pus cenuşă în cap. S-a lăsat şi cu sancţiuni. Cu toată sancţiunea primită, Cumpănaşu n-a fost nici trecut la index şi nici împiedicat să avanseze în carieră, treaptă cu treaptă.
Note informative (4)
Numele fostului scânteist şi demnitar roşu Ion D. Cumpănaşu, de care ne ocupăm de câteva zile - greii Scânteia ies la rampă - apare în mai multe dosare găsite de noi în fosta arhivă de cadre a Scânteia. În primul rând, apare dosarul său personal de cadre. Deşi destul de gros, dosarul de cadre al fostului redactor-şef adjunct şi redactor-şef scânteist Ion D. Cumpănaşu cuprinde documente din anii '52-'62, pe când titularul era doar şef de şecţie (Secţia Agrară). Alte două dosare, unul al şedinţelor de partid de la începutul anilor '60 şi un dosar de caz - cazul Străuleşti - acordă şi ele o atenţie deosebită fostului redactor-şef de secţie în anul 1960. Există însă numeroase documente semnate de Cumpănaşu şi din vremea când era şef (vezi interesanta fişă de salarizare alăturată). Notele "top secret" pe care le reproducem au fost expediate sub semnătura Cumpănaşu către o unitate specială a Securităţii. Era o obligaţie de serviciu. Dar cine oare îl obliga să ocupe acea funcţie?
Nu rataţi!
Mâine, epilogul dosarului Cumpănaşu "În numele tatălui şi-al fiicei". Fiica fostului şef scânteist şi comunist, arhitectul Irina Cumpănaşu, s-a decis să vorbească: în numele său, în numele tatălui său, în numele tatălui tatălui său. Nu rataţi interviul în exclusivitate cu Irina Cumpănaşu: despre bunicul său şi evadarea lui Gheorghiu-Dej, despre tatăl său şi viaţa la Scânteia, la Cenzură, la Agerpres, la Culte. Irina Cumpănaşu: "Poate că Tokes îi datorează tatălui meu viaţa pentru că, pe propria răspundere, a inventat un post în Sălaj şi l-a trimis acolo cu o Salvare, întrucât soţia era gravidă, pentru a nu fi
evacuat
de securişti"! Citiţi mâine!