Alcoolul şi tutunul favorizează apariţia necrozelor de femur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

avertizează prof. Ion Dinulescu

Necrozele şi displaziile afectează din ce în ce mai mulţi tineri. Despre cauzele care favorizează apariţia acestor probleme şi modul cum se poate face prevenţia am stat de vorbă cu prof. dr. Ion Dinulescu, profesor consultant la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie de la Spitalul de Urgenţă Elias din Bucureşti. De curând, prof. dr. Ion Dinulescu a devenit membru de onoare al Societăţii Franceze de Ortopedie.
- Care sunt cele mai frecvente operaţii pe care le faceţi?
- Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a fost înfiinţată de un an. Aici se montează proteze de şold, de genunchi şi, în special, se fac revizii de proteze deteriorate anterior. Facem şi toată gama de operaţii ortopedice. În artroze, la cazuri cronice se aplică osteotomii la şold şi la genunchi sau foraje în stadii incipiente, la necroză. Există un departament de chirurgie laparoscopică a genunchiului, în care se fac operaţii de menisc şi ligamente.
- Ce se poate face pentru persoanele care nu au picioarele egale?
- Mai întâi se stabileşte cauza scurtimii: fie este din naştere, fie este determinată de o boală la un os sau la altul. Tratamentul este diferit, în funcţie de aceste lucruri. Se alungeşte doar un os sau şi femurul, şi tibia. Când diferenţa dintre cele două picioare este mai mare de 10 centimetri, trebuie scurtat un os şi la piciorul sănătos. Alungirea se face cu un aparat special. Mai întâi se taie osul, se implantează un aparat, care în zilele următoare se desface treptat. Procesul durează între o lună şi două luni, după care se fixează piciorul, pentru a permite consolidarea. Totul durează în jur de 6 luni de zile. Mai există situaţii în care, din cauza unei tumori, se înlocuieşte tot femurul. Am avut un caz în care am montat o proteză pentru partea de sus a femurului, tumora a recidivat, după care am înlocuit tot osul, cu articulaţie artificială şi la şold, şi la genunchi. Acesta este singurul caz făcut în ţară.
- Ce cazuri deosebite aţi avut în secţia de ortopedie?
- Există nişte situaţii particulare, care ţin de urmările luxaţiilor congenitale. Au fost cazuri operate de mine şi de echipa mea înainte cu 10-15 ani, când le-am făcut o operaţie de osteotomie şi care dă rezultate bune o lungă perioadă de timp, fără să tai osul şi să vii cu o proteză. Avem o statistică pe care o publicăm în străinătate, de peste 200 de cazuri. Acum am avut 10 cazuri pe care le-am operat, unde am montat proteze. Acestea trebuiau adaptate noii situaţii, deci este o proteză totală pe osteotomie. În zilele următoare, voi publica în străinătate o lucrare care prezintă aceste lucruri şi care se bazează pe cazuistica proprie.
- În cel fel v-au fost recunoscute aceste merite?
- La Congresul anual al Societăţii Franceze de Ortopedie, am fost ales membru de onoare. Astfel, am devenit primul român care are această distincţie. Este o recunoaştere personală, dar şi a ortopediei româneşti.
- Ce recomandări aveţi, ca să se evite apariţia problemelor?
- Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care vin cu probleme ortopedice. Bărbaţii vin cu necroză de cap femural, o boală care apare la 20-30 de ani, iar fetele, cu displazie. În aceste cazuri, trebuie montate proteze. Copiii cu risc trebuie investigaţi ecografic în primele 6 luni de la naştere. Factorii de risc pentru ei sunt genetici. Depistarea precoce este esenţială. De asemenea, alcoolul şi tutunul favorizează apariţia necrozei aseptice. Alcoolul, într-un organism unde există tulburări de metabolismul grăsimilor, poate să ducă la necroze. La orice suferinţă a şoldului trebuie consultat medicul ortoped sau reumatolog şi să se facă şi radiografie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite